У Закарпатській області починають будувати тублікарню за понад 120 мільйонів гривень, які виділив Європейський Союз. Підряд на зведення медичного закладу отримала компанія, що неодноразово фігурувала в розслідуваннях правоохоронців та журналістів. 

Як стало відомо “Слідству.Інфо” з платформи публічних державних закупівель Prozorro, замовив будівництво лікарні для хворих на туберкульоз департамент охорони здоров’я Закарпатської обласної державної адміністрації. 

Тендер був оголошений ще в січні 2020 року, а оголошення про переможця оприлюднили наприкінці лютого. Кошти на це виділив Європейський Союз, в рамках проекту “Зменшення ризику епідемії туберкульозу на прикордонних територіях України і Польщі”.   

Найменшу ціну, 124 мільйони гривень, запропонувала компанія “Вельт капітал”. За ці гроші підприємство має звести нову будівлю лікарні на 100 місць і частково провести внутрішні роботи. Заклад повинні побудувати до кінця 2021 року.

За три роки свого існування “Вельт капітал” вже перемогла в тендерах на понад мільярд гривень. Водночас, як довідалося “Слідство.Інфо”, фірма є фігурантом численних журналістських розслідувань і одного кримінального провадження правоохоронців. 

Так, у 2018 році компанією зацікавилася львівська поліція. Правоохоронці підозрюють низку підприємств у завищенні цін на тендерах, пов’язаних з будівництвом та ремонтами на території Львівської області. Серед них — і “Вельт капітал”.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ В Україні закупили понад дві тисячі тестів на виявлення коронавірусу — дані з ProZorro

У свою чергу, журналісти звернули увагу на цю компанію, зокрема, через перемогу в тендері на реконструкцію школи у Львові, ціною в 32 мільйони гривень. На цьому конкурсі змагалися три компанії, але переможця львівські освітяни дискваліфікували — через порушення у тендерній документації. Договір підписали з фірмою “Вельт капітал”, яка теж, як з’ясували “Наші гроші. Львів”, не відповідала умовам тендеру. Державна аудиторська служба визнала факт порушення компанією тендерних вимог, але не змогла вплинути на результати конкурсу.      

Також компанія була помічена на розігруванні тендерів з пов’язаною компанію “Арагас”. Зокрема з цією компанією “Вельт капітал” конкурувала на тендері з реконструкції колишнього Російського культурного центру у Львові, за який компанія отримала шість мільйонів гривень. Загалом ці фірми зустрічались на конкурсах 16 разів, й завжди перемагала “Вельт капітал”. До цього обома компаніями володіла одна людина. 

У коментарі “Слідству.Інфо” представники департаменту охорони здоров’я Закарпатської обласної державної адміністрації заявили, що наразі триває перевірка тендерної документації компанії-переможця. 

Нагадаємо, реконструкцію Бориспільської лікарні, яку нещодавно з інспекцією відвідав президент Володимир Зеленський, проводять компанії-фігуранти низки кримінальних проваджень. Через будівництво цієї лікарні в липні минулого року між президентом та секретарем міської ради стався конфлікт. Говорячи про проблеми цієї лікарні, Зеленський тоді публічно назвав опонента “розбійником” і мав намір зателефонувати голові СБУ Івану Баканову щодо “цього чорта”. 

Цей матеріал зроблений за підтримки Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП).