Українські медичні заклади придбали через систему публічних закупівель понад дві тисячі швидких тестів на виявлення респіраторного захворювання коронавірусу COVID-19.

Про це свідчать дані з офіційного онлайн-майданчика ProZorro, де проводять торги.

Загалом придбали вже 2070 штук. Тести на виявлення коронавірусу є в Києві та Київській області, у Львові, Житомирі, а також Одеській, Донецькій, Полтавській, Чернігівській, Черкаській областях. Це — медичні вироби, які дозволяють швидко дізнатися, чи має людина коронавірусну інфекцію. Такі заходи мають на меті вчасно виявити хворобу і запобігти її поширенню. За даними ProZorro, усього відбулося 25 закупівель експрес-тестів на всю країну. Водночас прем’єр-міністр Денис Шмигаль днями заявив, що до кінця тижня в Україну мають поставити 10 мільйонів швидких тестів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Коронавірус: хаотичні закупівлі першої необхідності

Зараз в Україні закуповують два види медичних виробів. Простий тест для дослідження береться мазок з носа, і результат готовий через 10 хвилин. Такого виду тести закупили в кількості 20 штук. Їх придбала Ізмаїльська лікарня в Одеській області та медзаклад в Житомирській. 

Інші, більш точні, тести на виявлення антитіл у крові людини робляться 10-15 хвилин. В одній упаковці таких експрес-тестів на новий коронавірус є 25 штук. Власне, саме їх закупила більша кількість лікарень. Загалом укладено договори із постачальниками на 82 упаковки. Тобто сьогодні загалом українські лікарні мають бути забезпечені медичними виробами в кількості 2050 штук. 

Більшість таких тестів закупили дев’ять столичних лікарень. Також їх придбав медичний заклад в Київській області — дві таких упаковки по 25 тестів в кожній закупила Бориспільська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування.  

Зазначимо, що донедавна, станом на ранок 16 березня, система публічних торгів відображала закупівлю лише 170 тестів. За кілька днів цей показник в Україні збільшився в понад десять разів.  Медичні вироби почали активно закуповувати вже після повідомлення про першу смерть у країні. Попри те, що летальні випадки в Європі були зафіксовані ще в середині лютого.  

За даними МОЗ станом на ранок 18 березня 2020 року в Україні було лабораторно підтверджено 14 випадків COVID-19, з них 2 летальних.