Журналісти встановили місця дислокації «кадирівських» бойовиків біля Києва. Це, зокрема, селища, розташовані на північному заході від столиці: Гостомель, Бородянка, Ворзель, Бабинці.

Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо»: «Кадирівці» в Україні: військові злочини та місця перебування чеченських окупантів».

Практично із самого початку війни у телеграм-каналі лідера Чеченської Республіки Рамзана Кадирова почали викладати відео з пересуванням «кадирівських» бойовиків територією України. Так, 26 лютого у телеграм-каналі Рамзана Кадирова виклали відео, на якому командир чеченського батальйону «Південь» Хусейн Межидов знімає український прапор з воріт військової частини в Гостомелі і чіпляє прапори Росії та Чечні. Ця частина розташована поряд з гостомельським аеропортом, навколо якого у перший день війни точилися запеклі бої. У той же день були опубліковані відео, на яких «кадирівці» демонструють «трофеї» у вигляді військової техніки та боєприпасів. Водночас у Збройних силах України заявили, що «кадирівці» увійшли на територію вже порожньої частини й боїв за неї не було.

Також журналісти встановили присутність «кадирівців» у військовому містечку Гостомеля, де нині мешкає цивільне населення. Дослідивши оприлюднені відеозаписи, «Слідство.Інфо» з’ясувало, що бойовики закріпилися у цьому містечку і навіть утримують там заручників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Слідство.Інфо» встановило будинок у Гостомелі, де «кадирівці» утримують заручників

Журналісти знайшли також підтвердження присутності «кадирівських» бойовиків в інших населених пунктах поблизу Києва. Йдеться про селище Бородянка, що за 30 кілометрів від столиці. Цей населений пункт сильно постраждав від авіаударів окупанта.

На одному з відеозаписів журналісти ідентифікували командира чеченського ОМОНу Анзора Бісаєва, який в супроводі бойовиків їздив вулицями Бородянки. Крім того, у телеграм-каналі Кадирова 4 березня з’явилося відео, на якому бойовики, зокрема й сам Бісаєв, вивішують їхній прапор над Бородянським відділенням поліції.

Крім того, «Слідство.Інфо» зафіксувало «кадирівців» на відео, знятому в селищі Бабинці, що поруч з Бородянкою. 

Також журналісти отримали свідчення про те, що чеченські бойовики можуть перебувати у селищі Ворзель під Києвом. Про це «Слідству.Інфо» сказав  адвокат Ігор Чудовський, якому днями вдалося виїхати звідти й евакуювати три родини. Чоловік розповів про військові злочини «кадирівців» на території селища.

«Позавчора (розмова відбулася 9 березня – Ред.) розстріляли трьох мирних мешканців у кварталі «Квітковий». Плюс розстріляли дідуся 65 років – вийшов покурити на вулицю», – каже він.

Про присутність «кадирівців» у Ворзелі заявляла також дружина боксера Олександра Усика Катерина.