Російським воєнним злочинцем Очуром-Суге Монгушем, який відрізав геніталії і стратив полоненого українського військового, командують двоє російських найманців з підрозділу «Ахмат». Їх звати Дмітрій Кобрєєв і Ніколай Чілінгарян. 

 Про це йдеться у новому розслідуванні «Слідства.Інфо». 

Наприкінці липня російські пропагандистські ресурси поширили відео, де російські окупанти закатували до смерті полоненого військового у формі Збройних сил України. Зокрема, садист у характерному «ковбойському» капелюсі відрізав полоненому геніталії канцелярським ножем. Після цього чоловіка стратили і його тіло привʼязали до автомобіля. 

Журналісти-розслідувачі Bellingcat та The Insider встановили, що садистом в капелюсі був тувинський найманець Очур-Суге Монгуш, який входить до підрозділу «Ахмат», що контролюється Рамзаном Кадировим. Сам воєнний злочин відбувся в районі окупованого Сєвєродонецька. 

Журналісти Bellingcat та The Insider встановили особу садиста в капелюсі — це бу тувинський найманець Очур-Суге Монгуш

Журналісти Bellingcat та The Insider встановили особу садиста в капелюсі — це був тувинський найманець Очур-Суге Монгуш

Журналісти «Слідства.Інфо» проаналізували десятки відеозаписів та сотні фотографій, де фігурують найманці з цього підрозділу та безпосередньо садист Монгуш. Виявилося, що командує цим підрозділом росіянин Дмітрій Кобрєєв з псевдонімом «Кобра». 

Рамзан Кадиров представляє Кобрєєва як тимчасово виконуючого командира полку «Ахмат». Він також зʼявляється на різних пропагандистських відео і представляється як керівник спецпідрозділу. Ідентифікувати справжню особу «Кобри» нам вдалося за допомогою програм з розпізнавання обличь, пошуку у російських соцмережах та архівних веб-сторінках. 

Російський найманець Дмітрій Кобрєєв із псевдонімом «Кобра»

Кобрєєв ідентифікує себе як «кадирівця», кричить на відеозаписах «Ахмат — сіла!» та інші характерні лозунги. При цьому, він не має жодного стосунку до чеченського народу, оскільки є звичайним військовим найманцем, який брав участь у різних військових конфліктах на боці окупаційної армії Росії.  У своїх старих інтервʼю Кобрєєв розповідав, що воював на боці Росії під час війни в Грузії. 

Після цього, навесні 2014-го року, Кобрєєв у складі «казачества» приїхав до Криму, де допомагав окупаційній армії РФ анексувати український півострів. За кілька місяців, Дмітрій Кобрєєв долучився до терористичного угруповання «Новоросія», де разом з іншими бойовиками вчиняв злочини і воював проти української армії. 

В окупованому Донецьку Дмітрій Кобрєєв одружився з українкою Юлією Поддуєвою, яка змінила своє прізвище на Кобрєєва.

Дмітрій Кобрєєв з дружиною Юлією

Ми знайшли архівні оголошення на сайті OLX, де подружжя продавало різні речі з окупованого Донецька, а також шукало водіїв з окупованих територій Донбасу для роботи таксистами в Москві. 

Безпосереднім командиром тувинця-садиста Очур-Суге Монгуша є, ймовірно, росіянин Ніколай Чілінгарян. Він вказаний у сюжетах російської пропаганди як «заступник командира підрозділу Ахмат». Також ми помітили, що Чілінгарян та садист Монгуш регулярно зʼявляються разом на відео. 

У своїх соцмережах Чілінгарян вказує, що навчався у Пензенському артилерійському інженерному інституті. 

Там же, у портфоліо пензенського місцевого тамади, ми знайшли весільне фото Чілінгаряна. 

Аналітики української команії «Мольфар» знайшли документи з російських баз даних, згідно з якими Чілінгарян тривалий час працював у Росгвардії Ростовської області. На знайдених нами відео чітко видно його шеврон, який ідентичний саме шеврону Росгвардії.

Більше воєнних злочинців з підрозділу «Ахмат» команда «Слідства.Інфо» опублікує незабаром на сайті. 

Нагадаємо, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Офісу генпрокурора щодо оприлюдненого російськими каналами відео, де  російський військовий катує українського військовослужбовця. Правоохоронці розпочали розслідування цього воєнного злочину.