Кілька тижнів підпорядковані лідеру Чечні Рамзану Кадирову бойовики публікують відео з Маріуполя, який перебуває в облозі російських окупантів. Журналісти «Слідства.Інфо» уважно віддивилися відео кадирівців з Маріуполя, який вони називали підконтрольним собі, і виявили, що кадирівські «ТікТок-війська» часто знімають відео на тій самій локації на околицях міста, вдаючи з себе завзятих бойовиків.

Про це йдеться у новому розслідуванні «Слідства.Інфо» «Постановочні бої за Маріуполь: як ТікТок-воїни Кадирова вдають з себе бойовиків у соцмережах».

Як з’ясували журналісти, чи не з перших опублікованих відеозаписів з Маріуполя Кадиров стверджував, що місто вже під їхнім контролем. Втім виявилося, що це далеко не так. «Слідство.Інфо» детально проаналізувало відеозаписи з Маріуполя, які публікував Кадиров у своєму телеграмі. У більшості з них журналісти встановили точні локації, де відбувалася зйомка. Коли Кадиров вихвалявся «повним контролем Маріуполя», його бойовики викладали відео зі Скверу Козацтва на околицях міста.

Цей сквер розташований у одному з чотирьох районів Маріуполя — Лівобережному. Він найближчий до російських кордонів. На більшості з проаналізованих журналістами відео кадирівці пересуваються саме цим районом. Тобто, про повний контроль міста не йдеться.

В мережі також висміюють відео, опубліковане Кадировим 26 березня. Дехто помітив, що бойовики обстрілюють з автоматів та ручних кулеметів уже знищену бомбардуванням багатоповерхівку, у якій, імовірно, вже нікого немає. Інші ж зауважують, що поки бойовики демонстративно ховаються за броньованим транспортом, оператор стоїть на відкритій місцевості.

«Слідство.Інфо» встановило точну локацію, де було зняте це відео. Фактично це окраїна Лівобережного району Маріуполя. Якщо вірити Кадирову, то цей район вони зачистили від «бандер» ще 24 березня — тобто за два дні до цієї зйомки. Цікаво, що відео з цього ж місця, тільки з інших ракурсів, Кадиров публікував, і 28-го, і 29-го березня.

Крім того, 28 березня стало відомо нібито про приїзд Кадирова до Маріуполя. Примітно, що чеченське опозиційне видання ще за тиждень до цього попереджало про ймовірний візит Кадирова. Проте у разі такого візиту, попереджали у виданні, відео можуть опублікувати вже після виїзду Кадирова за межі України.

Про те, що на момент публікації відеороликів Кадирова вже не було в Україні, може свідчити фото, яке з’явилося у мережі того ж  дня, коли чеченський ватажок нібито був у Маріуполі. На цьому фото Кадиров молиться на фоні російської заправки, яка не має станцій в Україні.