Російські військові угрупування, зокрема, «кадирівці» закріпилися у військовому містечку поблизу аеропорту Гостомеля (Київщина), навколо якого точаться запеклі бої. Також терористи можуть утримувати у заручниках мешканців міста.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося, проаналізувавши оприлюднені окупантами відеозаписи та зіставивиши їх з онлайн-мапами та іншими знімками. Також журналісти ідентифікували ще одного чеченця, наближеного до Рамзана Кадирова.

Днями окупанти опублікували відеозаписи, які, як з’ясували журналісти, були зняті в районі військового містечка поблизу аеропорту в Гостомелі. Судячи з цих кадрів, у полоні бойовиків може бути кілька десятків українців, які, схоже, перебувають в укритті одного з будинків військового містечка.

Укріплення

На одному з відео, опублікованому 2 березня у телеграм-каналі Kadyrov_95, журналісти ідентифікували командира чеченського батальйону спецпризначенців «Південь» Хусейна Межидова — одного з наближених осіб до лідера Чечні Рамзана Кадирова.

Як видно з відео, у супроводі групи бойовиків він проводить кількох цивільних мешканців разом з дитиною до укриття.

Також видно підвальне приміщення, у якому перебуває кілька десятків осіб, серед яких діти, жінки та люди похилого віку.

«Слідство.Інфо» порівняло будівлі та інші об’єкти з опублікованого відео з онлайн-мапами і встановило, що ці кадри було відзнято у військовому містечку поблизу гостомельського аеропорту.

На відео можна побачити заправку з характерним візерунком. Журналісти з’ясували, що ця заправка розміщена на вулиці Автошляхова. Про це свідчить опубліковане кілька років тому фото заправки з таким же візерунком.

Ще одна деталь на відео — гаражний кооператив та багатоповерхівка на фоні.

Як свідчать кадри, окупанти могли закріпитися на території військового містечка і навіть облаштувати там блокпост з боку гаражного кооперативу.

Полонені

Завдяки ще одному відеозапису окупантів, оприлюдненому 5 березня, «Слідство.Інфо» ідентифікувало будинок, у якому терористи можуть утримувати заручників.

На відео показано, як російські окупанти спершу складають харчі біля п’ятиповерхівки, а потім спілкуються з цивільним мешканцями в укритті.

На кадрах фігурує, зокрема, згаданий «кадирівський» командир Хусейн Межидов.

Саме кадри пятиповерхової будівлі, а також сквер і частина будинку, що навпроти, дозволили встановити місце, з якого здійснювали зйомку.

П’ятиповерхівка, яка фігурує на відео окупантів, а також орієнтовне місце зйомки

Характерні ознаки, які дозволили журналістам ідентифікувати будинок: сірий паркан та хвойні дерева на фото ліворуч.

Також — характерне оздоблення першого поверху будівлі, розташованої навпроти п’ятиповерхівки. 

Також «Слідство.Інфо» натрапило у мережі на старе фото п’ятиповерхівки.

Зібрані дані дозволяють стверджувати, що «кадирівці» утримують заручників у будинку на вулиці Проскурівській. 

Cаме біля гостомельського аеропорту тривали найзапекліші бої у перший день російського вторгнення.

І станом на 6 березня, судячи з повідомлень Офісу президента України, містечко залишається під контролем терористів.

Раніше «Слідство.Інфо» розповідало як командир чеченського ОМОНу Анзор Бісаєв у супроводі бойовиків їздить вулицями селища Бородянка, яке розташоване приблизно за 30 кілометрів від Києва.