Компанія “Техмедконтракт” виграла два тендери в Інституту нейрохірургії імені Ромоданова на майже чотири мільйони гривень. Ця компанія фігурує у кількох кримінальних провадженнях, одне з яких стосується закупівлі у цьому ж медичному закладі. 

Про перемогу на тендерах “Слідству.Інфо” стало відомо з офіційного порталу публічних закупівель.  

За чотири мільйони фірма “Техмедконтракт” має поставити до київського Інституту нейрохірургії ім. Ромоданова медичне обладнання для операцій. 

Конкурувала на тендерах з “Техмедконтракт” лише одна компанія, яка була створена рік тому і брала участь у тендерах лише Інституту нейрохірургії ім. Ромоданова.   

“Слідство.Інфо” дізналося, що компанія “Техмедконтракт” неодноразово ставала фігурантом кримінальних проваджень, зокрема, через постачання обладнання до цього інституту. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Одеську лікарню ремонтуватиме фігурант розслідування НАБУ про розтрату 300 млн грн

Наприкінці 2019 року Інститут нейрохірургії ім. Ромоданова закупив у “Техмедконтракт” обладнання для рентгену за більш ніж 32 мільйони гривень. Утім, податківці виявили, що вартість таких рентгенівських апаратів складає 22 мільйони гривень на третину менше від ціни, яку заплатили “Техмедконтракту”. Кримінальне провадження щодо цієї закупівлі нині веде слідче управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби. Компанію підозрюють у постачанні цього обладнання за завищеними цінами та розтраті державних коштів. 

Серед іншого, фіскали також виявили, що компанія не купувала цей рентген в офіційних дилерів. Його імпортували через компанію, де єдиним співробітником та засновником є громадянин України, який мешкає в прифронтовій зоні на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Обладнання за 30 мільйонів: чому в інституті раку роками не запускають апарат для онкохворих

Також журналісти агенції “Слідство.Інфо” виявили, що компанія перемагала на тендері, де єдиним конкурентом була пов’язане з ними підприємство. Наприклад, під час закупівлі рентген-обладнання для департаменту охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації єдиним її конкурентом була фірма “Астріум”. Нею раніше керував Михайло Кузнецов — наразі він очолює “Техмедконтракт”. Фірма отримала замовлення на понад 30 мільйонів гривень.

У “Техмедконтракт” журналістам повідомили, що керівник компанії наразі не може прокоментувати ситуацію. Голова тендерного комітету, який нещодавно проводив конкурс, повідомила журналістам, що в них відсутні повноваження не погоджувати результати торгів.

Нагадаємо, раніше “Слідство.Інфо” розповідало про те, як до українських лікарень під виглядом нових імпортованих апаратів постачали зношене медичне обладнання. Фальсифікатом були стерилізатори, які використовують для дезінфекції хірургічних інструментів та матеріалів.

Цей матеріал зроблений за підтримки Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП).