У тендері на ремонт будівлі лікарні в Одесі перемогла фірма, засновник якої фігурує у розслідувані НАБУ щодо розтрати близько 300 мільйонів гривень бюджетних коштів. Одеські комунальники виплатять цій компанії понад 13 мільйонів гривень. 

Про договір “Слідству.Інфо” стало відомо із сайту публічних державних закупівель Управління капітального будівництва Одеської міської ради.  

У тендері на реконструкцію Одеської міської клінічної інфекційної лікарні перемогла компанія “Укрбудконстракшн”, яка запропонувала ціну 13,2 мільйона гривень. За ці гроші компанія має відремонтувати горища, змінити систему опалення й пожежної безпеки, а також зробити внутрішнє оздоблення. 

Співзасновником компанії є Олексій Лагуткін, підприємець з Одещини. Він також є співвласником компанії “Лігос УА”. Ця компанія стала фігурантом розслідування Національного антикорупційного бюро України. Детективи розслідували завищення цін та зловживань на закупівлях одеської філії Адміністрації морських портів України. На думку правоохоронців, через діяльність декількох компаній державне підприємство втратило майже 300 мільйонів гривень. І “Лігос УА” була серед них.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Міжнародний аудит портів вказав на значні екологічні порушення

Фірма виграла у 2015 році тендер на проведення днопоглиблювальних робіт в акваторії морського порту Південний. За це вона отримала понад 130 мільйонів гривень. Органи контролю виявили у тендері факти змови між конкурентами, що дозволило компанії виграти цей конкурс. Через це Антимонопольний комітет України (АМКУ) у вересні 2017 року  оштрафував компанію на майже 21 мільйон гривень. Таким чином їм заборонили брати участь у тендерах до вересня 2020 року. 

Компанію “Укрбудконстракшн” Лагуткін заснував у серпні 2017 року, за місяць до рішення АМКУ.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що в трьох одеських лікарнях слідчі виявили неякісні системи протипожежної безпеки. За ці системи місцеві посадовці заплатили з місцевого бюджету майже вісім мільйонів гривень. 

Цей матеріал зроблений за підтримки Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП).