Евакуйованим з Китаю, які перебувають в обсерваторі в Нових Санжарах, дали на підпис документ, який, серед іншого, забороняє спілкуватися з журналістами. У ньому прописана вказівка виключити “будь-які контакти із засобами масової інформації”. Одна з евакуйованих осіб повідомила “Слідству.Інфо”, що папери всі підписали ще в Ухані — їм сказали, що “цей документ — ніби як ваш квиток на літак”. Міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька зазначила журналістам, що він був схвалений урядовцями.

Документ, який опинився в розпорядженні “Слідства.Інфо”, називається “Добровільна згода особи на проведення протиепідемічних та/або профілактичних заходів”. У ній вказано, що людина проінформована про перебіг та наслідки захворювання, повинна дотримуватися режиму перебування в обсервації і негайно повідомляти лікарю про погіршення самопочуття. 

Утім, серед іншого, там написано також, що люди повинні виключити спілкування зі ЗМІ. “Зобов’язуюсь дотримуватися режиму перебування в обсерваторі, в тому числі негайно повідомляти лікаря про будь-яке погіршення самопочуття під час перебування в обсерваторі, виключити прямі контакти з іншими особами, а також будь-які контакти із засобами масової інформації”, ідеться в документі, який дали підписати евакуйованим із Китаю. 

“Слідство.Інфо” вдалося зв’язатися із людиною, яка прибула з Китаю і нині перебуває в Нових Санжарах. Вона повідомила, що цей документ давали підписувати всім: “Усі, хто збирався додому, підписали той документ. Ну нам сказали, що “цей документ ніби як ваш квиток на літак”. Я особисто підписала, не роздумуючи”. 

Ми також звернулися з документом до керівниці Міністерства охорони здоров’я. У відповідь на наше повідомлення очільниця МОЗу Зоряна Скалецька написала: “Це схвалено урядовим оперативним штабом”. 

Керівник Центру громадського здоров’я МОЗ Ігор Кузін, який опікувався питаннями обсервації в Нових Санжарах розповів детальніше: “Ми планували і прописували її (заборону про спілкування зі ЗМІ — РЕД.) в “згоді” лише з безпекових питань, оскільки вважали, що при масових стрімах, скайп-інтерв’ю тощо може бути також ненавмисно трансльована безпекова інформація (розташування охорони, периметр тощо)”, заявив Кузін. Він також повідомив, що згоду підписали всі евакуйовані як українці, так й іноземці. 

“Слідство.Інфо” поцікавилося в експертів, наскільки законними є такі дії з боку МОЗу. Юрист Віталій Коломієць зазначив, що згідно із законами України громадяни мають брати участь у протиепідемічних заходах, але заборона комунікувати зі ЗМІ є обмеженням конституційного права на поширення інформації. “Такі обмеження мали би бути прямо передбачені законом, який необхідно довести до відома громадян”, зазначив юрист. Водночас цей документ має не визначений правовий характер і радше виглядає як роз’яснення чи “лякалка”, зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Нестерильний бізнес: в українські лікарні поставляють “кустарні” дезінфікатори

Медійна юристка Єлизавета Алексіюк зазначила, що немає передбаченої законом можливості заборонити особам контактувати з медіа у таких ситуаціях. “Так, мотив цієї ідеї зрозумілий правильна і керована комунікація урядом теми поширення коронавірусу, чого, на жаль, не вдалося зробити. Заборона контакту з журналістами, окрім хіба що фізичного, є однозначно не передбачена законом, що говорить про неправомірне втручання органів влади у свободу вираження”, пояснила вона. 

Керівник Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко наголосив на тому, що в тексті документу не визначені санкції щодо порушників, тому про примус не йдеться. З його слів, якщо людина підписала таку угоду, то вона добровільно погодилася на такий компроміс.

Нагадаємо, що 20 лютого в селище Нові Санжари Полтавської області прибуло 48 громадян України та 27 іноземців, а також члени екіпажу та медперсонал. Українська влада евакуювала їх із китайського міста Ухань, де є епіцентр спалаху коронавірусу SARS-CoV-2. В евакуйованих не було симптомів захворювання, утім, людей на кілька тижнів ізолювали в санаторій для спостереження за їхнім станом. 

Дізнавшись, що евакуйовані прибудуть в Нові Санжари, місцеві мешканці протестували. У день, коли мали приїхати люди з Китаю, вони перекрили дорогу й вступили в сутички з поліцейськими. За подіями в Нових Санжарах правоохоронці відкрили декілька кримінальних проваджень. До кінця обсервації там буде посилене патрулювання обсерватора. За офіційними даними, останні тести не виявли вірусу в прибулих людей.

За останньою інформацією, у світі зареєстровано 83 389 випадків захворювання COVID-19, з них вилікуватися вдалося 36 569 осіб, утім 2858 людей померли. За межами Китаю зафіксовано 4430  випадків у 45 країнах світу.