Інститут Держспецзв’язку вирішив відмовитися від модернізації за 32 мільйони гривень супутникового зв’язку в літаку, який використовують, зокрема, для перельотів президента. Цю закупівлю скасували після розголосу в медіа.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з порталу публічних закупівель Prozorro.

Замовник на Prozorro опублікував повідомлення про відміну тендеру. Офіційне пояснення — відсутність подальшої потреби в закупівлі.

Утім, у роз’ясненні Держспецзв’язку, на яке посилається видання «Українська правда», йдеться, що кошти, передбачені на цю закупівлю, вирішили спрямувати на боротьбу з коронавірусом.

«Ураховуючи ситуацію, що склалася в Україні з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, Держспецзв’язку прийняло рішення щодо ініціювання відміни вищезазначеної закупівлі та звернення з відповідною пропозицією до Кабінету Міністрів України стосовно перерозподілу цих коштів Міністерству охорони здоров’я України на боротьбу з епідемією респіраторної хвороби COVID-19», — цитує видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держохорона президента купила чотири Toyota Land Cruiser по 1,3 млн грн

Також у відомстві додали, що 31 грудня 2020 року робота системи супутникового зв’язку в літаку припиняється, й необхідність у її модернізації виникла через це. У службі заявили виданню, що тендерні процедури тривають ще з 2019 року, і останнє оголошення щодо проведення торгів було у вересні 2020-го.

Нагадаємо, учора, 18 листопада ми повідомляли про те, що Державний науково-дослідний інститут технологій кібербезпеки та захисту інформації Держспецзв’язку планує укласти договір із компанією Etihad Airways Engineering LLC щодо модернізації зв’язку в літаку.

Упродовж року компанія з Об’єднаних Арабських Еміратів повинна була модернізувати станцію супутникового зв’язку на літаку Аirbus 319-115. Цей літак належить держпідприємству «Україна» Державного управління справами та забезпечує перельоти вищих посадовців держави, зокрема президента Володимира Зеленського. Модернізована станція зв’язку повинна була забезпечувати інтернет-з’єднання зі швидкістю до 50 мегабіт за секунду.

Нагадаємо, що в Національній поліції наприкінці року вирішили замовити автомобілів на суму 87,4 мільйона гривень у компанії «Спец-Ком-Сервіс». Ця фірма регулярно постачає техніку відомствам зі структури Міністерства внутрішніх справ, а також фігурує у низці кримінальних проваджень щодо несплати податків.