Комунальне підприємство «Ритуал» Харківської міськради придбає катафалк вартістю 5,1 мільйона гривень у компанії, що належить депутатові міської ради Ігорю Аріху. 

Повідомлення про намір укласти договір з компанією «Престиж Авто Харків» вже опубліковано на сайті майданчика держзакупівель ProZorro.

У тендерній документації зазначається, що катафалк має бути новим, на базі автівки E-класу (до прикладу, Mercedes E-Class, BMW 5 Series, Audi A6, Volvo V90, Jaguar XF тощо) 2020 року виготовлення.

Спецавтівка обов’язково повинна мати подушки безпеки для водія та переднього пасажира, бокові подушки безпеки — шторки, систему контролю мертвих зон (спеціальні датчики, що попереджатимуть водія про небезпеку з боку так званих «сліпих зон»), камера огляду при руху задом на 360 градусів, автоматичне затемнення для зовнішніх та внутрішніх дзеркал, безключові вхід і запуск двигуна. Також автівка має містити підключення мобільного телефону для бездротового з’єднання, електронний клімат-контроль і сигналізацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківська лікарня вирішила придбати два позашляховики за майже мільйон гривень

Як ідеться в документах компанії-переможця, комунальне підприємство отримає катафалк марки NILSSON моделі V90 3-D на базі автівки Volvo V90.

Фото катафалку на сайті nilsson

Фірма «Престиж Авто Харків», відповідно до даних YouControl, працює понад 10 років. Її власниками є компанія «ДЛС Інвестмент Солюшенс ЛТД», зареєстрована у Харкові, а також Дмитро, Денис та Ігор Аріхи. Останній працює депутатом Харківської міськради.

Як у 2016 році повідомляли журналісти Харківського антикорупційного центру, Ігор Аріх є співвласником компанії «Престиж Авто Крым», яка зареєстрована в окупованному Криму та працює за російським законодавством. При цьому у своїй декларації за 2015 рік він цієї фірми не вказав: журналісти дізналися про неї з російського державного реєстру. Також журналісти «Наших грошей» повідомляли про причетність Аріх до можливих махінацій із землею.

Єдиним конкурентом компанії «Престиж Авто Харків» була фірма «Імпері Моторз», зареєстрована у Львові. Її власником є місцевий підприємець Артур Щур, який також очолює львівський дилерський центр Porsche. Компанія-конкурент запропонувала такий же катафалк, однак на чотири тисячі гривень дорожче.

Нагадаємо, харківське комунальне підприємство «Ритуал» оголосило тендер на закупівлю катафалка наприкінці травня цього року. Відповідно до умов, переможець повинен надати катафалк підприємству у вересні й забезпечити сервісне обслуговування автівки протягом наступних двох років.