Більш ніж половина загальних місцевих судів не мають постів охорони. Із 652 українських судів лише 283 приміщення суду мають охоронців від Нацполіції або Нацгвардії. Про це йдеться у звіті Рахункової палати України.

Окрім державної охорони, до засобів безпеки українських судів мають також входити металодетекторні рамки або ручні металодетектори та турнікети. Приміщення суду мають бути обладнані захисною та протипожежною сигналізаціями, а вікна – захисними гратами. Але й ці охоронні засоби є далеко не у всіх судах. Низький рівень охорони судів може призвести до порушення правопорядку в судах та навіть зриву судових засідань.

Наприклад, у червні 2018 року невідомі повідомили про замінування Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області, через що суд призупинив свою роботу. І це не перший випадок порушення правопорядку в цьому суді. У липні 2017-го 20 осіб увірвалися в приміщення і ледь не зірвали засідання.

Суддя-спікер Вознесенського міськрайонного суду Наталя Зубар говорить,що з охоронного обладнання в суді лише – тривожні кнопки в залах засідань, які ведуть до найближчого відділку Нацполіції та відеокамери. “Спеціальної охорони у нас немає зовсім. Раніше хоч сиділи декілька працівників Нацполіції на вході, вели журнал відвідувачів”, – говорить Зубар.

Наталія Зубар розповідає, що суд неодноразово відправляв звернення в Судову адміністрацію України та МВС. Але, незважаючи на випадки порушень, охорону суду так і не надали.

(Головне фото: hromadske.ua)