Черкаська прокуратура повідомила, що добилася арешту майна українських підприємців, які сплатили 35 мільйонів рублів у Росію. Журналісти «Слідства.Інфо» дізналися деталі цієї справи. Як виявилось, підозрювані не тільки сплачували податки Росії, а ще й обходили європейські санкції, щоб продавати свої продукцію в Польщу.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо». 

На початку лютого 2024 року Черкаська обласна прокуратура повідомила про підозру дев’ятьом українським підприємцям, які сплачували податки до бюджету Росії. Вони мали бізнес у Криму й після 2014 року зареєстрували його за російськими законами. 

Прокуратура тоді повідомляла, що бізнесмени займалися рекреаційним та агропромисловим підприємництвом. Загальна сума сплачених ними податків до РФ з 2014 до 2022 року склала понад 35 мільйонів гривень.

Нещодавно суд арештував майно бізнесменів та підконтрольних їм підприємств. Прокуратура повідомляла, що серед цього майна було навіть два літаки «АН-2» та два гелікоптери «Мі-2».

Прокурори не повідомляють кому саме оголосили підозру та про які підприємства йде мова, але журналісти «Слідства.Інфо» змогли знайти цю інформацію. 

У одному з повідомлень прокуратури є фотографії готелів, які контролюють підозрювані.

Це фотографії кримського готелю «Ай-Тодор-Юг»,власниками якого є українці, які після анексії Криму отримали громадянство Росії — Володимиру Вилегжаніну, Сергію Титаренку та Олександру Трушку. У відкритих джерелах  можна знайти оголошення про здачу в оренду номерів цього готелю.

ООО «Ай-Тодор-Юг» з’явилась у Росії у 2014 році вже після анексії півострова. Це російський «клон» української компанії ТОВ «Ай-Тодор-Південь», яку заснували у 2002 році ті самі Вилегжанін, Титаренко та Трушко.

Якщо шукати за ключовим словом «Ай-Тодор-Юг» в судовому реєстрі, то можна знайти кримінальне провадження, де фігурують й інші компанії з Криму, які належать Володимиру Вилегжаніну, Сергію Титаренко та Трушко Олександру та їх бізнес-партнерам.

Йдеться про 9 російських компаній (переважно «клони» українських, які з’явились у російському реєстрі юридичних осіб після анексії Криму) й про 13 українських компаній. Ці компанії займаються аграрним, страховим і готельним бізнесом, торгівлею пальним, а також тваринництвом тощо.

Окрім перереєстрації свого бізнесу за російськими законодавством, підприємці отримали російське громадянство. Те саме зробили їх шість бізнес-партнерів, які теж мають підозри від українських правоохоронців у рамках цього кримінального провадження. 

У судових ухвалах йдеться не тільки про сплату податків до Росії.

Правоохоронці виявили, що Володимир Вилегжанін через схеми продавав сільськогосподарську продукцію. Вироблені продукти компанією «Осавиахим» він передавав підконтрольній компанії «Витал», яка продавала вже свої продукти польським компаніям, підконтрольним Вилегжаніну. Таким чином, він обходив заборону на продаж продуктів у Європу, що були вироблені в окупованому Криму. 

Разом з Вилегжаніним заочні підозри отримали його бізнес-партнери: Сергій  Титаренко, Юрій Вилегжанін, Олександр та Андрій Трушко, Олександр Коваль, Микола Смірнов, Сергій Золотов та Павло Скоробутов.

Усі вони не перебувають на території України та отримали російське громадянство. А дехто, зокрема Микола Смірнов, навіть пробував себе у політиці.

Смірнов намагався стати «депутатом сельского совета Братского сельского поселения Красноперекопского муниципального района Республики Крым первого созыва»

Смірнов намагався стати «депутатом сельского совета Братского сельского поселения Красноперекопского муниципального района Республики Крым первого созыва»

Підприємців підозрюють у фінансуванні російської агресії проти України. Якщо їх вину доведуть, то їм загрожує 8 років в’язниці з позбавленням права займатися певною діяльністю три роки та конфіскацією майна.

Читайте також: Держава довічно утримуватиме суддю, який захищав причетних до анексії Криму росіян