Вища рада правосуддя відправила суддю Другого апеляційного адміністративного суду Геннадія Бершова у відставку. Тепер він перебуватиме на пожиттєвому утримуванні державою, тобто отримуватиме 100 тисяч гривень щомісячно. Суддя у 2014 році дозволив російському бізнесмену та сенатору РФ отримати статус «почесного харків’янина» після того, як вони голосували за анексію Криму. Також Бершов приховував своє майно й отримав негативний висновок від Громадської ради доброчесності. 

Для судді піти у відставку є важливою частиною його кар’єри. Фактично, це її логічне завершення, яке супроводжується довічним грошовим утриманням від держави. Розмір так званої суддівської пенсії залежить від зарплатні судді (виплати від 50 до 90% залежно від стажу). 

Геннадій Бершов пішов у відставку з 31-річним стажем з посади судді Другого апеляційного адміністративного суду. 

Суддя Геннадій Бершов / Фото «Bihus.Info»

У 2014 році міські депутати Харкова проголосували за те, щоб дати статус «почесних харків’ян» росіянам Павлу Фуксі та Алєксандру Шишкіну. Обидва тоді були членами Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації, тобто голосували за анексію Криму та військову агресію РФ проти України у 2014 році

Павло Фукс (ліворуч) та Алєксандр Шишкін / Фото «zn.ua»

Міська рада пояснювала своє рішення тим, що ці росіяни ініціювали будівництво у Харкові двох храмів.

За клопотанням прокуратури це рішення міськради було скасоване в суді. Тоді  Бершов працював у Харківському апеляційному адміністративному суді: він  скасував рішення суду першої інстанції та повернув росіянам статус «почесних харків’ян». Суд вирішив, що депутати Федеральних Зборів зробили великий внесок у культурний і духовний розвиток Харкова, а тому цілком заслуговують на такий статус. Пізніше Вищий адмінсуд визнав незаконним рішення апеляції.

Активісти з’ясували, що Бершов ухвалив мінімум 30 рішень російською мовою в період з 2007 року по 2012 рік. Цим суддя порушив Конституцію України, бо акти державної влади мають бути складені винятково українською мовою.

У 2017 році Геннадій Бершов хотів стати суддею Верховного Суду й отримав негативний висновок від Громадської ради доброчесності. Основні претензії до судді були через його декларації. Наприклад, у 2013 році Бершов та його родина мали майже 475 тис. грн сукупного доходу. Однак, протягом року дружині вдалось придбати квартиру у Харкові площею 54 кв. м. (500 тис. грн) та квартиру у Ялті площею 52,8 кв. м. (416 тис. грн). А у 70-річної матері Бершова з’явилось авто Toyota Land Cruiser 2013 року випуску вартістю 1 млн грн, яким користувався суддя.

Бершов пояснював, що на нову машину його матір заробила, коли працювала 30 років на «шкідливому виробництві», а дружина змогла собі придбати квартири, бо займається бізнесом. Однак згадати, який у дружини бізнес, Бершов не зміг. 

У своєму висновку Громадська рада доброчесності написала, що Бершов міг використовувати свій статус судді, щоб отримати вигоду для себе та родичів.

Хоч Бершов не став суддею Верховного Суду, але він продовжив працювати, аж поки не пішов у відставку в червні 2023 року. Тепер суддя перебуває на утримуванні у держави, тобто щомісяця отримує виплати з бюджету, середній розмір яких складає майже 100 тисяч гривень. 

Раніше журналісти «Слідства.Інфо» дослідили список суддів, яких Вища рада правосуддя відправила у відставку. Можливість піти у відставку після 20 років служіння державі передбачена лише для тих, хто не брав хабарів та судив чесно. Журналісти виявили, що за 2023 рік у відставку пішло 168 служителів Феміди, багато з яких мають сумнівну репутацію. 

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну держава витратила на пенсії суддів понад 5 мільярдів гривень.

Читайте також: Вдати доброчесного суддю і втекти у відставку: як судді з сумнівною репутацією отримують стотисячні пенсії від держави