В Україні понад 5,5 тисяч суддів. Такі дані наводить проєкт «Суддівська кров». Більш ніж 200 суддів указали в декларації родинних зв’язків, що мають родичів у прокуратурі. З них 40 — у Генеральній прокуратурі України. Прокурори й судді спільно працюють над здійсненням правосуддя. Та якщо крім професійних зв’язків вони мають ще й родинні, це створює загрозу ймовірних конфліктів інтересів.

Прослідкувати родинні зв’язки будь-якого судді може будь-хто завдяки базі даних «Суддівська кров». Зробили це й ми та на кількох прикладах показуємо, що суддівсько-прокурорські родини — не рідкість. 

ГОЛОВНЕ СЛІДЧЕ УПРАВЛІННЯ ГПУ

За даними декларацій родинних зв’язків деяких суддів, вони мають близьких родичів у головному слідчому управлінні ГПУ.

Наприклад, чоловік судді Світлани Гринчак з Роздільнянського райсуду Одещини Ігор Боршуляк — начальник одного з відділів главку ГПУ.

З 90-х років Боршуляк працював у прокуратурі в Одеси, з 2014 році — був прокурором Одеської області. Під час заворушень в Одесі 2 травня 2014 року Боршуляк відзначився конфліктом з міністром МВС Арсеном Аваковим. Однак сам прокурор наполягає — «Ніякого конфлікту між мною та Аваковим у 2014 році не було».

Попри те, що Боршуляк працює прокурором з 90-х років і займав керівні посади останні 10 років, його не люстрували. Ба більше, з травня 2014 року його перевели в Генпрокуратуру до Києва. У ГПУ сказали Слідству.Інфо, що не було жодних підстав, щоб застосувати до Боршуляка якісь заборони.

 

Табличка «Департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури» на будівлі ГПУ, Київ, 5 грудня 2016 року. Фото Ратинський В’ячеслав / УНІАН

Син прокурора Боршуляка та судді Світлани Гринчак Олег, як і його батько, переїхав у Київ 2014 року. Спочатку був прокурором райпрокуратури Києва. Відтак працював у Головному слідчому управлінні ГПУ. У Генпрокуратурі уточнили, що нині Боршуляк-молодший живе в Миколаєві та працює в слідчому управлінні ДБР (Державного бюро розслідувань).  

За словами Світлани Гринчак, між її чоловіком і сином не може бути конфлікту інтересів, оскільки вони не мають прямого підпорядкування одне одному в Генпрокуратурі. У ГПУ дали аналогічне пояснення.

Чоловік судді Луганського окружного адмінсуду Олени Захарової теж працює в Головному слідчому управлінні Генпрокуратури — наглядає за справами ДБР. Поза тим, Олена Захарова декларує ще й свекруху екс-прокурорку та сестру чоловіка, яка теж працює прокурором.

У родині судді Господарського суду Чернігівської області В’ячеслава Шморгуна аж четверо родичів працюють у структурах МВС, двоюрідний брат митник, а рідний брат Євгеній — старший слідчий в особливо важких справах у главку ГПУ.  

Загалом, за даними Генпрокуратури, в ГПУ працює 1323 прокурори та слідчі, в Головному слідчому управлінні — 114. Будівля Генеральної прокуратури в Києві, 15 січня 2019 року. Фото Синиця Олександр / УНІАН

ЧОЛОВІКИ

Чоловік судді Дарницького райсуду Києва Поліни Коляденко Тарас Карпюк, працює у ГПУ. Також чоловіків-прокурорів з ГПУ мають судді з Київської області Ірина Капшученко та Ірина Дубановська. А чоловік судді Ліни Кучерявої зі Згурівського райсуду Київщини Олександр працює начальником відділу забезпечення діяльності органів прокурорського самоврядування.

ДОНЬКИ Й СИНИ

Син судді Дніпровського апеляційного суду Дніпропетровщини Світлани Крот Валерій Смирнов — прокурор ГПУ. Зокрема, він щонайменше в кінці минулого року вів справу екс-командира львівського «Беркуту», якого звинувачують у побитті 78 активістів і журналістів у Києві під час Революції Гідності.

Син судді Чернігівського апеляційного суду Ольги Шахової Андрій — заступник начальника відділу в ГПУ.

Працює в Генпрокуратурі й син судді Хмельницького апеляційного суду Лариси Кулеша Павло. Він заступник начальника одного з відділів управління спеціальних розслідувань. Його батько, Володимир Кулеша — начальник одного з відділів ГПУ. Щоправда, Лариса Кулеша повідомила Слідству.Інфо, що розлучилася ще 2010 року, тож не вказала екс-чоловіка в декларації родинних зв’язків. Але підтвердила, що і син, і колишній чоловік працюють у ГПУ.

Дочка судді у відставці апеляційного суду Чернігівської області Тетяни Горобець Ганна працює в ГПУ прокурором обвинувачення у Верховному суді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ «Суддівська кров»: успішна історія «Дяді Юри» та крах суддівської династії

БРАТТЯ Й СЕСТРИ

Брат судді з Житомирської області Наталії Ведмідь працює в Генпрокуратурі слідчим в особливо важливих справах. А брат Андрія Ярошенка з Комунарського райсуду Запоріжжя — наглядає в ГПУ за додержанням законів Нацполіцією.

Суддя Одеського апеляційного суду Руслан Котелевський у декларації вказав, що його брат Олексій працює в секретаріаті Кваліфікаційно-дисциплінарній комісії прокурорів ГПУ.  

Сестра судді Фрунзенського райсуду Харківщини Оксана Алтухова Наталія Баклан — заступниця начальника відділу, який забезпечує представництво у Верховному суді.

А про родину судді Рівненського райсуду Михайла Таргонія Слідство.Інфо вже розповідало. Його рідний брат Олександр — прокурор Генпрокуратури, працює у відділі нагляду за розслідуваннями кримінальних проваджень. Та суддя Таргоній у своїх родинних зв’язках убачає лише позитив: «Навики батьків передаються і дітям. Я вбачаю в цьому здоровий розвиток для окремої сім’ї та для держави та суспільства».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ «Суддівська кров»: про що розповідають родинні зв’язки районного суду на Рівненщині

«Суддівська кров» — це база даних суддівських родичів. Проект реалізовують команда журналістів-розслідувачів Слідства.Інфо та громадські активісти, за підтримки OCCRP (Проект розслідування корупції та організованої злочинності). Платформа дозволяє будь-кому простежити родинні зв’язки судді та викрити потенційні зловживання. Шукати можна у двох напрямках: за прізвищем судді ви отримаєте дані про його родичів; за прізвищем родича — відстежите зв’язок із суддею. Ви також можете клікнути на карту України та знайти потрібного суддю через суд, в якому він працює.