Протягом 2019 року агенція журналіських розслідувань “Слідство.Інфо” опублікувала понад пів сотні матеріалів. Серед них ми підготували для вас список з десяти найкращих текстових і відео розслідувань.  

Цьогоріч нам вдалося випустити п’ять розслідувальних фільмів, які подивилися близько п’яти мільйонів людей. Майже всі вони були номіновані на професійну премію імені Василя Сергієнка, а один з них отримав найвищу нагороду конкурсу

Ідеться про розслідування Гандзюк: системне вбивство, яке розповідає про злочин проти херсонської активістки і політичної діячки. На Катерину Гандзюк напали у 2018 році. Жінку облили концентрованою сірчаною кислотою, внаслідок чого вона отримала майже 40% опіків тіла. Після кількох місяців боротьби за життя Гандзюк померла. Незадовго до її смерті ми встигли записати останнє інтерв’ю з нею, де активістка назвала ймовірних замовників злочину проти неї. “Слідство.Інфо” перевірило версії Катерини Гандзюк. 

Фільм “Місто вкрадених квартир”, який теж був номінований на премію, показує долі людей, які через шахраїв опинилися на вулиці. У процесі розслідування журналісти виявили причетність київських правоохоронців до шахрайств із житлом у столиці. 

Постер до фільму “Місто вкрадених квартир”/ЗОБРАЖЕННЯ Слідство.Інфо

Ще один фільм, який команда “Слідства.Інфо” створила разом із колегами з OCCRP та “Четвертої влади” розповідає історію двох українських фермерів, у яких викрали трактори. У розслідуванні “Два трактори за межами Рівного, Україна” журналісти показали, що попри очевидність злочину, за майже десять років справу так і не розкрили.

Презентація фільму “Два трактори за межами Рівного, Україна”/ФОТО Слідство.Інфо

Фільм “Я — бот” це — спільна робота “Слідства.Інфо” та hromadske, яка вийшла у вересні. Він розповідає про те, як працюють українські ботоферми та хто з політиків користується їхніми послугами. Під час передвиборчої кампанії до парламенту наш журналіст влаштувався на роботу на одну з підпільних столичних ботоферм. У результаті роботи undercover  “Слідству.Інфо” вдалося дізнатися про вартість послуг інтернет-ботів та масштаби сірого ринку.

Останній фільм, який 2019 року випустило “Слідство.Інфо”, був “Тюрма можливостей”. Це історія про корупцію за ґратами, яка може мати небезпечні наслідки для українських громадян як усередині тюрми, так і за її межами. Розслідування про СІЗО показало, що дехто в Україні очікує на рішення суду в нелюдських умовах – з пліснявою, побиттям та здирництвом. Натомість інші в’язні мають цілком комфортне життя — з алкоголем, телефонами, інтернетом та приватними стоматологами. А головне — у них є доступ до свободи, спілкування з рідними і, ймовірно, навіть зі спільниками. Фільм був опублікований в межах “Правосилля”. Це — проект, який розповідає про свавілля в українських тюрмах. 

Ще п’ять розслідувань, які здобули найбільшу увагу нашої аудиторії, вийшли в текстовому форматі. 

Стаття “Зе вілла: Італійський маєток Зеленського в оточенні російських олігархів” вийшла напередодні президентських виборів. Вона розповідає про чималі статки тодішнього кандидата на найвищий державний пост країни шоумена Володимира Зеленського, які він не згадав у своїй декларації, коли йшов на вибори. Ідеться про 15-кімнатну віллу на узбережжі італійського курорту Форте-дей-Мармі. Це містечко уподобали російські багатії — тут відпочивають Роман Абрамович, Олег Дерипаска та члени родини Бориса Єльцина. 

Розташування вілли, що належить фірмі Зеленського, у Форте-дей-Мармі. Картографічні дані Google

У матеріалі “День народження Аблова: Політики, скандальні судді та головний військовий прокурор” ідеться про святкування дня народження скандального судді Окружного адміністративного суду Києва Євгенія Аблова. Серед відвідувачів свята журналісти ідентифікували чимало його колег, зокрема, тодішнього головного військового прокурора Анатолія Матіоса й кількох членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, які невдовзі оцінювали роботу Аблова як судді й вирішували, чи він залишиться на своїй посаді. 

Суддя Окружного адмінсуду Євгеній Аблов біля ресторану, де святкували його день народження/ФОТО Слідство.Інфо

Розслідування “Убивство у свинарнику СІЗО: Чи покарали всіх причетних” також вийшло в межах проекту “Правосилля”. Ця робота розповіла про моторошну історію, яка трапилася два роки тому в Одеському СІЗО. Один і в’язнів убив та розчленував працівницю ізолятору. Убивцю засудили до довічного ув’язнення. Утім, “Слідство.Інфо” отримало інформацію, яка дає підстави вважати, що покарали не всіх.

Сміттєвий бак на території Одеського СІЗО, у якому вбивця сховав тіло жертви / ФОТО УНІАН, автор Максим Войтенко

У статті “Я тебе в клітці возитиму і показуватиму наче мавпу”: Як Портнов погрожує правоохоронцям” ми опублікували докази погроз ексзаступника голови адміністрації Януковича до кількох правоохоронців, які вели провадження проти нього. Щонайменше три прокурори отримували листи з номера Андрія Портнова. У деяких з них колишній чиновник погрожував в’язницею та зґвалтуванням у неприродний спосіб.

Ексзаступник голови Адміністрації Президента Януковича Андрій Портнов/ФОТО УНІАН

Розслідування “Справа Шеремета: Умовно доведено” “Слідство.Інфо” випустило незабаром після того, як поліція оголосила про прогрес у справі. Через майже три з половиною роки після вбивства журналіста Павла Шеремета правоохоронці затримали трьох підозрюваних у скоєнні злочину. Це — лікарка, музикант та військова медсестра. Правоохоронці вважають їх вбивцями, спираючись переважно на нещодавно проведену експертизу. “Слідство.Інфо” отримало цей документ і виявило, що він не дає однозначних висновків.