Як нардеп Дубінський знайшов у себе румунське коріння і вирішив отримати європейський паспорт

Україна вже багато років декларує курс на вступ до Європейського Союзу. Така перспектива приваблює багатьох українців через значно вищий рівень західного життя. Водночас, із огляду на непевні шанси України отримати членство в ЄС найближчим часом, дехто вирішує не чекати, а ставати європейцем швидше й у інший спосіб — шляхом отримання паспорта іншої країни.

Одним із таких охочих виявився ведучий телеканалу «1+1» та народний депутат від «Слуги народу» Олександр Дубінський. Понад два роки тому він подав документи на отримання громадянства Румунії — скориставшись спрощеною процедурою, яка передбачає наявність румунського коріння.

Наразі нам невідомо, чи отримав Олександр Дубінський паспорт громадянина Румунії. Але маємо докази, що намір такий він мав, і чимало кроків у цьому напрямку зробив. Хоча в українському законодавстві чітко прописано, що добровільне набуття паспорта іншої держави є підставою для позбавлення українського громадянства. Для народного депутата ж втрата громадянства може стати причиною позбавлення мандату.

ГРОМАДЯНСТВО ЄС ДЛЯ ДУБІНСЬКОГО

«Треба вже потроху думати про зміну місця проживання. І, до речі, такі думки зараз охоплюють все більше і більше українців. Попит породжує пропозицію – і вже сьогодні можна вільно купити або паспорт громадянина ЄС, або фіктивний шлюб із європейським громадянином», — так анонсував розслідування телепрограми «Гроші» її ведучий Олександр Дубінський у 2016 році. А вже наступного року він і сам подав документи на отримання європейського громадянства.

Багато хто знає Дубінського як ведучого на каналі «1+1», який належить впливовому бізнесмену Ігорю Коломойському. На парламентських виборах 2019 року він став депутатом від пропрезидентської партії «Слуга народу». За даними медіа, у своїх телевізійних проєктах Дубінський чітко та послідовно відстоював інтереси власника каналу. Його також зараховують до «групи Коломойського», яка начебто орієнтується на одіозного бізнесмена у парламенті.

«Слідство.Інфо» отримало в розпорядження документи, які підтверджують, що у грудні 2017 року Олександр Дубінський подав заявку на отримання громадянства Румунії. Зокрема, надав копії закордонних та українського паспортів, свідоцтво про народження. У відповідь Національне агентство з питань громадянства Румунії присвоїло йому персональний номер.

Діяльність народного депутата України є публічною. А дії, які йдуть урозріз із нормами українського законодавства, становлять суспільний інтерес. Відтак ми публікуємо копії документів Олександра Дубінського, які підтверджують його наміри набути іноземне громадянство.

Внутрішній та закордонний паспорти, а також свідоцтво про народження, які Олександр Дубінський подав для отримання румунського громадянства і довідка про реєстрацію запиту у відділі з питань громадянства Міністерства юстиції Румунії.

Про те, що Дубінський подавався на отримання румунського паспорта, нам підтвердило й джерело, яке має зв’язки у Міністерстві юстиції цієї країни.

ПОШУК РУМУНСЬКОГО КОРІННЯ

Румунія є членом Європейського Союзу. А відтак, її паспорт дає чимало переваг: вільне ведення бізнесу та пересування в Європі, дешеві кредити, спрощений в’їзд до Сполучених Штатів чи Канади.

За звичайних обставин отримати громадянство Румунії не так уже й легко. Відповідно до закону, для цього треба або проживати в країні не менше восьми років, або не менше п’яти років перебувати у шлюбі з громадянином Румунії. А ще скласти іспити на знання румунської мови та культури.

Але є й коротший шлях. Набагато популярніший: за даними Національного агентства з питань громадянства Румунії, які наводить видання Vice, майже 97 тисяч заявок зі ста подаються саме в цей спосіб за процедурою так званого «повернення громадянства». Треба лише довести, що ти маєш румунське коріння: тобто, що бодай хтось із твоїх предків до третього коліна (прабабуся чи прадідусь) проживав на території румунської держави й мав румунське громадянство. В першій половині XX століття територія Румунії включала в себе, зокрема, частину теперішніх Чернівецької та Одеської областей України. Тож сотні тисяч місцевих мають формальне право втім, лише за румунськими, не українськими законами отримати бажаний документ.

А в реальності, як ми з’ясували, навіть наявність румунського коріння необов’язкова. В інтернеті безліч оголошень, у яких за кілька тисяч євро й приблизно два роки тобі гарантують отримання румунського паспорту.

 

Приклад реклами сервісу з отримання румунського паспорта.

Або польського чи болгарського. У вже згаданому випуску програми «Гроші» ішлося: «якщо у вас є кілька зайвих тисяч євро, гарантовано знайдуть польське коріння навіть у вашого папуги». Щоправда, присягу таки доведеться скласти. У випадку з громадянством Румунії вона виглядає так: «Клянуся бути вірним Батьківщині і румунському народу, захищати права й національні інтереси, поважати Конституцію і закони Румунії».

Шляхом отримання громадянства за спрощеною процедурою, як зазначають наші джерела, міг скористатись і Олександр Дубінський.

За даними нашого джерела, для оформлення документів на громадянство народний депутат скористався послугами компанії з Чернівців. Спершу ми звернулися до цієї установи під виглядом клієнтів.

Її представник у телефонній розмові розповів, що румунський паспорт може нам обійтись у 5-6 тисяч євро. При цьому навіть наявність румунських предків необов’язкова. «Це наші проблеми, ми самі будемо шукати, запевнив він. Тобто, ви надаєте документи, які ми від вас просимо, і далі уже ми розберемося».

Це ж незаконно. Чи можна бути впевненим, що все спрацює?

«Ну, за десять років ми завжди вирішували. Думаю, що й далі буде також добре», — обіцяє представник компанії.

Чи не буде в нас потім проблем з українським законом? У відповідь на це питання чоловік розсміявся.

«Ні, абсолютно ніяких, сказав він. У нас пів країни вже з двома паспортами. У депутатів по два, по три громадянства… Не прописано в законі чітко, [яке покарання], тому вони нічого не можуть зробити».

Вже як журналісти ми запитали представника компанії, чи надавали вони послуги Олександру Дубінському. Чоловік це заперечив, зазначивши, що не допомагав жодному депутату.

Також наше джерело повідомило нам, що отриманням частини документів для оформлення Дубінському громадянства займалась румунська адвокатка Єлєна Замфір. У телефонній розмові з нами жінка підтвердила, що прізвище Дубінського їй знайоме (запис розмови є в редакції). Втім, розповісти, чи допомогала вона йому з отриманням документів і як саме, вона відмовилась, посилаючись на незнання англійської. В розмові з нашими румунськими колегами, за півгодини, вона вже заперечувала і факт знайомства з Дубінським, і співпрацю з ним.

Наразі нам невідомо, чи завершив народний депутат процедуру з отримання громадянства. Сам Олександр Дубінський у коментарі «Слідству.Інфо» запевнив, що не отримував румунського громадянства. «У мене немає ніякого іншого громадянства, крім українського», — сказав він. А інформацію щодо подачі документів на паспорт іншої країни, яку йому озвучили журналісти, проігнорував, завершивши розмову емоційними випадами на адресу редакції.

ПРИВІТ, РУМУНІЄ! ПРОЩАВАЙ, МАНДАТЕ?

Наразі, за державним законодавством, громадянин України не може мати інших громадянств. Це питання є дискутивним, і президент Володимир Зеленський активізував узаконення подвійного громадянства, подавши наприкінці минулого року відповідний законопроект. Утім, Верховна Рада досі його не підтримала.

Як зауважує у коментарі «Слідству.Інфо» експертка з міжнародного права Ольга Поєдинок, Україна, хоч і не визнає подвійного громадянства, проте й не встановлює покарання за отримання паспорта іншої держави.

Утім, правові наслідки для українця з другим паспортом, за словами експертки, усе-таки можуть бути. Так, закон «Про громадянство України» передбачає втрату українського громадянства в разі добровільного отримання паспорта іншої держави. Позбавити громадянства може президент своїм указом.

А цей крок, як зауважує Поєдинок, є підставою для втрати народним депутатом мандата. «Добровільне набуття іноземного громадянства може потягнути за собою втрату громадянства України, що є підставою для дострокового припинення повноважень народного депутата України», — тлумачить експертка.

У розмові з журналістом «Слідство.Інфо» пан Дубінський спершу відмовлявся підтвердити подання заявки на отримання румунського паспорта, вдаючи, що не розуміє, про що йдеться. Утім, невдовзі після розмови з нами депутат публічно заявив, що не має іноземного громадянства, хоч і «має на це право».

Колись Олександр Дубінський і сам висвітлював тему купівлі паспортів. Скрішнот з YouTube-каналу телекомпанії «1+1»

Але є ще один момент.

ВІТАННЯ ВІД РУМУНСЬКИХ СЛІДЧИХ

Якщо в Україні за махінації з громадянствами прямого покарання не передбачено, в Румунії ситуація складніша. Формально кілька громадянств там дозволені, питання у способі їх набуття. Просто зараз у країні триває великий корупційний скандал: виявилось, що понад 3500 заявок на отримання румунського паспорта від громадян Росії, України, Білорусі та Молдови надійшли із порушенням процедури. Люди подавали неповний пакет документів, не реагували на прохання надіслати додаткові дані. Або, як ідеться у матеріалі сайту Europafm.ro, приходили на фінальну співбесіду, не знаючи «й краплини» слів румунською мовою а для отримання громадянства базове знання румунської необхідне в будь-якому випадку. Все це не заважало успішному проходженню заявок на наступні стадії розгляду.

Без сприяння посадовців із румунського Міністерства юстиції, зокрема з відповідального за громадянство відділу, цього б не відбулося, ідеться у вже згаданій статті Vice. Наслідок процедуру надання громадянства тимчасово призупинено (особливо від цього потерпають 250 тисяч громадян Молдови, які місяцями чекають на схвалення своїх заявок), у відповідному підрозділі Міністерства юстиції обшуки, а розслідуванням злочину зайнявся Національний антикорупційний директорат Румунії, аналог українського НАБУ.

Заявки, які перевіряють румунські антикорупційні слідчі, стосуються періоду 2017-2019 років. Якраз тоді, коли свій шлях до румунського громадянства, за отриманими нами даними, почав і Олександр Дубінський.

У підготовці статті брали участь партнери «Слідства.Інфо» Аттіла Біро, Ана Поенарю з розслідувальницького проєкту RISE Romania й Володимир Тхорік із RISE Moldova