Ще пару років тому Родіон Гайсинський, якому нещодавно виповнилося 27 років, мав безтурботне життя: дорогі автомобілі, закордонні подорожі, VIP-вечірки і жодних зобов’язань. Та за досить короткий час для пасинка Кернеса багато що змінилося. Тепер він не лише заможний молодий чоловік, але й успішний бізнесмен.

Останнім часом Родіон став власником десятка харківських ринків. Низкою активів обзавелася також його мати, 50-річна Оксана Гайсинська, яка ще понад п’ять років тому не володіла практично жодними фірмами. Нині Гайсинська через понад десять компаній володіє торговими та розважальними центрами, історичними будівлями, кафе та ресторанами у центрі Харкова.

Примноження бізнесів Гайсинських співпало у часі з погіршенням здоров’я ексмера Харкова Геннадія Кернеса — цивільного чоловіка Оксани Гайсинської. А після смерті Кернеса наприкінці 2020-го в руках його спадкоємців сконцентрувалися десятки компаній, які охоплюють більшість сфер щоденного життя харків’ян.

За кілька тижнів досліджень майна та активів, які опинилися у власності Гайсинських останнім часом, ми нарахували 66 тисяч квадратних метрів комерційної нерухомості та 26 гектарів землі у Харкові. Вартість цих активів, за нашими підрахунками, сягає щонайменше 1,3 мільярда гривень.

СКЛАДНЕ МИНУЛЕ МІЛЬЯРДЕРА

Геннадій Кернес керував Харковом останні 10 років. В політиці ж він із початку 2000-х. На мерських виборах у 2020 році Кернес знову здобув перемогу, але вже тоді 61-річний політик був прикутим до ліжка у німецькій клініці. У грудні 2020-го Кернес, який останні роки пересувався на інвалідному візку і мав проблеми зі здоров’ям, помер від ускладнень, викликаних коронавірусом.

Кернес мав суперечливу репутацію. Під час Революції Гідності був затятим прихильником «Антимайдану». І навіть виступав на акції, у якій брали участь люди із російськими триколорами.

Геннадій Кернес на проросійському мітингу у 2014 році

Геннадій Кернес на проросійському мітингу у 2014 році. Фото euro.kharkiv.ua

Він сам зізнавався журналістам, що у 90-х роках відсидів два роки у в’язниці — за грабіж і шахрайство.

Водночас харків’яни здебільшого прихильно ставилися до Кернеса. На фасаді мерії навіть планують встановити йому меморіальну дошку.

За мерства Кернеса у місті капітально реконструювали громадські місця: сад імені Тараса Шевченка, парк імені Максима Горького. Щоправда, антикорупціонери часто вказували на суттєво завищені кошториси цих робіт. А в медіа з’явилися місцеві символи корупції: «золоті» лавочки Кернеса, «туалет з акваріумними рибками», «золоті» мандарини для зоопарку та фонтани.

СІМ’Я КЕРНЕСА — СПАДКОЄМЦІ

За життя Кернес мав кілька дружин. Втім останні 20 років його пов’язували з однією жінкою — Оксаною Гайсинською. Вона є донькою ексзаступника генерального прокурора України та колишнього прокурора Києва Юрія Гайсинського. Геннадій Кернес часто викладав фотографії з нею у соцмережах. В Оксани є син від попереднього шлюбу Родіон, якого Кернес фактично виховував змалечку і вважав своїм сином.

 

Тим не менше ані Родіона, ані Оксану Гайсинську ексмер ніколи не вказував у своїх деклараціях. Хоча мав би, адже, вочевидь, був пов’язаний із ними спільним побутом.

Остання подана Кернесом декларація виглядала досить скромно. Із нерухомості він вказав лише, що орендує 7-метрову кімнату та номер у харківському готелі «Національ» на 57 квадратів. Водночас він декларував з десяток коштовних годинників, близько сотні мільйонів гривень дивідендів та заощаджень. Але жодної нерухомості у власності.

Очевидно, що Кернес не був бідною людиною. Однак за його життя прямі зв’язки з великим бізнесом та нерухомістю у Харкові відстежити було складно. Тепер же, після смерті, схоже, прихована бізнес-імперія ексмера виходить назовні і опиняється у руках спадкоємців — насамперед цивільної дружини та пасинка.

Ще в 2015 році Геннадій Кернес фігурував як один із бенефіціарів товариства з обмеженою відповідальністю «Національ», якому належить приміщення однойменного готелю, де ексмер нібито орендував номер. Цей тризірковий готель площею понад 7 тисяч квадратів розташований поблизу центру Харкова.

Та вже невдовзі у складі акціонерів готелю Кернеса замінила його цивільна дружина. Надалі Оксана Гайсинська стала співвласницею й інших бізнесів замість Кернеса. А також почала володіти новими компаніями, які формально не були пов’язані з ексочільником Харкова. Втім, які приписували його оточенню.

Так само і Родіон Гайсинський, який враз став власником бізнесу на сотні мільйонів гривень.

ВСЕ НАЙКРАЩЕ — ПАСИНКУ РОДІОНУ ГАЙСИНСЬКОМУ

Родіон Гайсинський відомий своїм світським життям. Медіа часто писали про його дорогі автомобілі та перегони на шаленій швидкості. Нині йому належить чорний позашляховик Mercedes-Benz G 63 AMG 2019 року випуску, більш відомий як «кубік». Ціна нового — від 200 тисяч доларів. Володіє пасинок Кернеса квартирою на 400 квадратів у сучасній багатоповерхівці в центрі Харкова. Така нерухомість, за нашими розрахунками, нині коштує близько 600 тисяч доларів.

Новобудова у центрі Харкова, у якій квартирою на 400 квадратів володіє пасинок Кернеса

Новобудова у центрі Харкова, у якій квартирою на 400 квадратів володіє пасинок Кернеса

Будівництво цієї восьмиповерхівки супроводжувалося скандалами, адже земля під нею має історичне значення. Як довідалося «Слідство.Інфо», у 2011 році Господарський суд Харківської області визнав за пов’язаною із Кернесом фірмою право власності на незаконну споруду площею 7 квадратів на цій ділянці. А незабаром мерія продала цінну землю приватній фірмі.

У додатку Google Street View ми знайшли фото цієї ділянки, зроблене майже одночасно з рішенням господарського суду. На ньому помітно лише металевий контейнер із табличкою про проведення археологічних розкопок.

Нині Родіон Гайсинський є власником чи співвласником у близько тридцяти компаніях. Здебільшого цим фірмам належать землі і торгові площі на харківських ринках. Весь цей бізнес на нього переоформили у 2018-2020 роках.

Загалом це близько 25 гектарів землі і 42,6 тисяч квадратних метрів торгових площ. Найбільше земель і нерухомості структури Гайсинського сконцентрували на ринках «Центральний» та «Кінний».

Про те, що харківські ринки контролює оточення Кернеса, у медіа писали давно. Це питання досліджував журналіст Харківського антикорупційного центру Павло Новик.

За його словами, раніше ринки належали облспоживспілці, а земля під ними — місту. Але все змінилося з 2009 року, коли близьким до Кернеса структурам вдалося викупити головні будівлі на кількох ринках.

Компанії, які належать пасинку Геннадія Кернеса Родіону Гайсинському

«У них вже були у власності ці будівлі і вони почали викуповувати землю під цими будівлями. Ну а потім вони зносили все навколо, будували нові павільйони, після чого реєстрували право власності на них і викуповували землю», — розповідає місцевий журналіст.

Як зауважує Новик, іноді в такий спосіб навіть зносили будівлі, на які підприємці мали право власності. Майно власникам не повертали. Дехто, за словами Новика, намагався відстояти свої права в суді. Та суди тривають роками.

Формально Геннадій Кернес не був причетний до ситуації навколо ринків. Втім, як зауважує Павло Новик, він міг впливати на комунальників та місцевих депутатів. Перші нерідко брали участь у знесенні торгових площ, а другі — дозволяли приватизацію комунальних земель під ринками.

«З 2010-го року він був мером, у якого була більшість. Протягом десяти років у нього більшість. Контрольована фактично», — наголошує місцевий журналіст.

Кілька тижнів тому Родіон Гайсинський став співвласником компанії «Паркінг+», яка спеціалізується на будівництві доріг і фігурує у низці кримінальних проваджень.

За останні 10 років із «середнячка» вона перетворилася на справжнього тендерного фаворита, отримуючи від харківської влади підряди на десятки і сотні мільйонів гривень. Лише за 2019-2020 роки «Паркінг+» отримала замовлень на понад 1 мільярд гривень. А за весь час — близько 3 мільярдів гривень.

Нещодавня поява Родіона Гайсинського серед співвласників цієї компанії може пояснити її приголомшливі тендерні успіхи.

Як писав Харківський антикорупційний центр, на Гайсинського переписали долю, яка була оформлена, зокрема, на Олега Гончара. Останній був близький до Кернеса — якось журналісти «Схем» зафіксували, як вони разом поверталися з відпочинку в Італії на приватному чартері.

«Слідство.Інфо» вирішило запитати у Родіона, як йому вдалося отримати у власність такі цінні активи. Втім у телефонній розмові чоловік заявив, що ми помилилися номером. І врешті перестав брати слухавку.

У ОКСАНИ — ПЕРШОЇ ДРУЖИНИ КЕРНЕСА

У руках Оксани Гайсинської зосередилися вишуканіші бізнес-активи: офісні центри, торгово-розважальні комплекси, кафе та ресторани. 

До прикладу, їй належить так званий «Казковий будинок» — торгово-розважальний комплекс із ресторанами та квест-кімнатами площею понад 2 тисячі квадратних метрів на території парку імені Максима Горького. Цей парк доволі скандальний, адже на його реконструкцію ще 10 років тому місто взяло 20 мільйонів євро кредиту. Як гарантію виконання договору чиновники заставили майно харківського метрополітену та іншу коштовну нерухомість. Утім, донині місто так і не сплатило кредит повністю. Врешті банк вирішив стягнути заборгованість через суд і наразі цей процес триває.

Відкриття «Казкового будинку» пару років тому особисто анонсував Геннадій Кернес. Формально цією нерухомістю із 2019 року володіє фірма «Фиаба», яку переписали на Гайсинську у квітні 2020 року.

Бізнес, який належить сім'ї Кернеса, - Оксані та Родіону Гайсинським

Оксана Гайсинська віднедавна також володіє невеликою кав’ярнею Cafe Tory на території саду імені Тараса Шевченка.

В останні роки мерія Кернеса витратила сотні мільйонів гривень на облаштування цього саду. Зокрема, понад рік тому там відкрили скандально відомий за межами Харкова «фонтан зі мавпочками», на який з бюджету пішло понад 50 мільйонів гривень.

Саме навпроти цього фонтану розміщується кав’ярня Гайсинської. Точніше, володіє кав’ярнею фірма «Дельта Аури», власницею якої у січні цього року стала Гайсинська.

Також Оксані Гайсинській  належить ресторан Nikas у самому центрі Харкова, який полюбляв відвідувати Геннадій Кернес. Формально власником є фірма «Кронос-Плюс», заснована у 2016 році. Їй належить земля під цим рестораном і приміщення площею 745 квадратних метрів. Кернеса й раніше пов’язували з цим рестораном через інших осіб, а з кінця 2019-го року Гайсинська стала єдиною власницею фірми «Кронос-Плюс».

Ресторан Nikas розміщується в самому центрі Харкова, який належить сім'ї Кернеса

Ресторан Nikas розміщується в самому центрі Харкова

Нещодавно стало відомо, що Гайсинській належить 350 квадратних метрів офісних приміщень у історичній будівлі Харкова на площі Павлівській. Влітку минулого року Геннадій Кернес особисто відкривав її після 4-річного оновлення, яке обійшлося приблизно у 200 мільйонів бюджетних гривень. Там розмістили своєрідний центр надання адмінпослуг під назвою «Будинок нерухомості».

Поки тривало відновлення будівлі, новостворена фірма під назвою «Флорс» викупила там приміщення на першому поверсі. Із січня 2021-го ця фірма належить Оксані Гайсинській. Як повідомляли харківські журналісти, зараз приміщення на першому поверсі здають в оренду.

Історична будівля в центрі, у якій дружина Кернеса Оксана Гайсинська володіє офісними приміщеннями на 350 квадратів

Історична будівля в центрі, у якій Оксана Гайсинська володіє офісними приміщеннями на 350 квадратів

Ще, як довідалося «Слідство.Інфо», фірмам Оксани Гайсинської належать будинки позаду Харківської облради та поряд із пам’ятником Олександру Пушкіну у центрі міста. Власницею цих приміщень Гайсинська стала вже після смерті Кернеса. Раніше ці будівлі були комунальною власністю.

Крім того, Оксана Гайсинська володіє ще низкою бізнес-активів, серед яких торговий центр «Комільфо» на 3 тисячі квадратів.

Коли готувався цей матеріал, стало відомо, що Оксана Гайсинська стала власницею контрольного пакету харківського «7-го каналу». Вона і раніше володіла його частиною, але під час останніх зборів акціонерів свою долю їй передала інша співвласниця, яку у Харківському антикорупційному центрі називають довіреною особою Кернеса. Тепер мати та син Гайсинської мають 75% акцій мовника, що додає імперії спадкоємців Кернеса і таку необхідну сучасним бізнесменам медійну складову.

Ми намагалася зв’язатися із цивільною дружиною Кернеса, втім, вона не відповіла на наші телефонні дзвінки.

У РОДИНИ КЕРНЕСА АКТИВИ НА МІЛЬЯРД

За нашими підрахунками, землі і торгові площі, які належать Родіону Гайсинському, можуть коштувати близько 850 мільйонів гривень. А комерційна нерухомість Оксани Гайсинської — ще 430 мільйонів гривень. Для розрахунків ми брали дані «Харківського інвестиційного агентства нерухомості» про середню вартість 1 квадратного метра офісних приміщень та інформацію із сайту консалтингової компанії SV-Development про середню ціну за сотку землі у Харківському районі.

Відтак уся бізнесова нерухомість родини Кернеса станом на сьогодні може коштувати близько 1,3 мільярда гривень.

Реальні масштаби бізнес-імперії, яку залишив по собі Геннадій Кернес, наразі оцінити важко. Та навіть через кілька місяців після смерті багаторічного мера Харкова обриси його імперії стають чіткішими. Схоже, найближчим часом сім’я Гайсинських перетвориться у чи не найбагатших та найвпливовіших бізнесменів Харкова. 

Але окрім Гайсинських є й інші спадкоємці — в ексмера залишилося двоє синів та дочка, які також можуть успадкувати цінне майно. Не виключено, що невдовзі і їхні прізвища виринатимуть серед власників харківських фірм.

Читайте також: У НАЗК перевірили донорів партії Кернеса на «справжність»: з шести четверо можуть бути фейковими