Останнім часом ім’я Андрія Портнова часто згадують у медіа. Він — колишній радник Януковича й за часів його правління був заступником голови Адміністрації президента. Після 5 років перебування за межами України Портнов повернувся й розпочав «юридичну війну» з Петром Порошенком. На сьогодні Портнов подав уже шість заяв про злочини в Державне бюро розслідувань. 

А успішний досвід судів проти українських посадовців Портнов уже має. На початку цього року він виграв позов до Генпрокуратури та МЗС України. Посадовці поширили недостовірну інформацію про Портнова в листах закордонним колегам й він потрапив під санкції Канади — а тепер вимагає відшкодування, майже 7 мільйонів гривень.

Хто такий Андрій Портнов, у чому його підозрювали та чому оголошували в розшук в Україні, навіщо йому «юридична війна» проти Порошенка й чи має він стосунок до «Зе команди» — на  головні питання відповідає «Слідство.Інфо».

ХТО ТАКИЙ АНДРІЙ ПОРТНОВ?

Андрій Портнов родом з Луганська, там починав кар’єру юриста. Наприкінці 90-х переїхав до Києва, де працював у Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку. Пізніше працював у компанії «Портнов і партнери» («Корпоративні технології»), яка спеціалізувалася на цінних паперах та інвестиційному бізнесі. Указом президента Кучми у 2004 році Портнову надали звання «Заслужений юрист України». 

ТО ВІН ПРОСТО ЮРИСТ?

Не зовсім. Його юридична кар’єра плавно перейшла в політичну. Спершу двічі потрапляв депутатом у Верховну раду, а потім став головним юристом у штабі партії БЮТ. Згодом став заступником глави фракції БЮТ у 2008-2010 роках. 

Після поразки Тимошенко на президентських виборах у 2010 році, Портнов став заступником голови Адміністрації президента Януковича й керівником Головного управління з питань судової реформи та судоустрою. Пізніше він модерував процес розробки нового проєкту Кримінального процесуального кодексу, який ухвалили у 2012 році. 

ЧОМУ ПОРТНОВ ПОЇХАВ З УКРАЇНИ ТА В ЧОМУ ЙОГО ПІДОЗРЮВАЛИ? 

Андрій Портнов покинув Україну після втечі Януковича в лютому 2014 року. За його словами, він був в еміграції через політичне переслідування та фальсифікацією кримінальних справ. 

Протягом п’яти років проти нього в Україні відкривали провадження та оголошували в розшук. Однак усі провадження, за словами Портнова, закрили й з розшуку зняли. Ба більше, тепер він навіть вимагає в України відшкодувати йому матеріальну та моральну шкоду. 

Судився з опонентами Портнов дистанційно — його представляли в українських судах адвокати. 

Наприкінці лютого 2014 року Генпрокуратура вимагала в МВС та СБУ затримати ймовірно причетних до масових убивств на Майдані ексчиновників, зокрема, й Андрія Портнова. 

Але начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк сказав Слідству.Інфо, що в причетності до розстрілів майданівців станом на 28 лютого 2014 року підозрювали трьох людей: президента-втікача Віктора Януковича, тодішніх міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та главу Адміністрації президента Андрія Клюєва. А доказів причетності Андрія Портнова до вбивств на Майдані ГПУ не мала.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Я ТЕБЕ В КЛІТЦІ ВОЗИТИМУ І ПОКАЗУВАТИМУ НАЧЕ МАВПУ»: ЯК ПОРТНОВ ПОГРОЖУЄ ПРАВООХОРОНЦЯМ

Горбатюк також розповів, що Портнову повідомляли про підозру 2014 року, але стосувалася вона заволодіння коштами двох університетів. Однак у 2016-му це кримінальне провадження закрили через брак доказів.

ГПУ закидала Портнову причетність до заволодіння землею та майном у Межигір’ї. Але згодом він виграв позов проти Генпрокуратури й суд визнав недостовірною цю інформацію.

У розшук Портнова оголосили в січні 2015 року, та вже восени суд зобов’язав слідство припинити його. 

На початку 2018 року проти Портнова відкрили ще одне провадження. Служба безпеки розслідувала можливість причетності Портнова до анексії Росією Криму й інкримінувала «державну зраду». Провадження порушила прокуратура АРК. Однак справа не мала продовження.

Андрій Портнов покинув Україну після втечі Януковича в лютому 2014 року. За його словами, він нібито був в еміграції через політичне переслідування та фальсифікацією кримінальних справ. На фото — Віктор Янукович (ліворуч) і тодішній заступник глави Адміністрації президента Андрій Портнов перед початком зустрічі у Форосі (АР Крим, Україна), 2 серпня 2010 року. Михайло Марків / POOL / УНІАН

ДЕ ВІН БУВ УВЕСЬ ЦЕЙ ЧАС І ЧИМ ЗАЙМАВСЯ? 

Працював в Австрії. «Моя компанія називається AVP Consulting GMBH. Також до червня 2019 року я був одним із консультантів австрійської адвокатської компанії BPPA. Крім того, мав прямі юридичні контракти як підприємець і податковий резидент Австрії», — прокоментував Портнов «Слідству.Інфо». 

В Україні на сьогодні Портнов є співзасновником громадської організації «Інвестиційна Україна». А також з вересня 2015 року зареєстрований як підприємець. Реєстрація відбулася за довіреністю, оскільки його не було в Україні. Хоча «Слідству.Інфо» він сказав: «В Україні в червні (2019 року — ред.) став на податковий облік, зареєструвався як адвокат і як ФОП. У цьому місяці вже отримав дохід еквівалентний 40-45 тисячам доларів США».

Торік Портнов отримав в управління телеканал NewsOne. Та через місяць розірвав договір через зміну структури власності каналу. Новим власником став депутат від «Опозиційного блоку» Тарас Козак, найближчий соратник Віктора Медведчука. 

Нині на NewsOne виходить програма «Злочин і покарання», в якій Портнов розповідає про перебіг справ проти Порошенка та інших посадовців. 

ЩО ПОРТНОВ ЗАКИДАЄ ПОРОШЕНКУ?

Ще всередині 2000-х Портнов представляв у суді інтереси держсекретаря Олександра Зінченка, який звинувачував у корупції тодішнього секретаря РНБО Петра Порошенка. Зінченко стверджував, що Порошенко взяв під контроль РНБО судову гілку влади, безпідставно розширював штат ради та поставив «смотрящих» у різних галузях. 

«Це було 14 років тому, — прокоментував Слідству.Інфо Портнов. — Олександр Зінченко попросив мене захищати його інтереси. Я не був знайомий з Порошенком, але вже тоді було очевидно, що він злочинець і злодій».

Повернувшись в Україну з «еміграції» у травні 2019 року, Портнов розвернув проти Порошенка справжню «юридичну війну». І встиг подати на нього в ДБР уже шість заяв. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЧЕСТЬ І ГІДНІСТЬ ПОРТНОВА МОЖЕ ОБІЙТИСЯ УКРАЇНІ МАЙЖЕ В 7 МЛН ГРН

Зокрема, Портнов звинувачує колишнього президента в державній зраді, бо вважає, що саме Порошенко спровокував росіян на захоплення українських моряків в Керченській протоці 25 листопада 2018 року. І таким чином, на думку Портнова, нібито отримав привід ввести воєнний стан. 

Також Портнов називає фіктивною угоду про продаж оборонного підприємства «Кузня на Рибальському», власниками якого були Порошенко і Кононенко. Підприємство 2018 року продали Сергієві Тігіпку. Портнов заявляє, що в бізнесмена нібито не було таких грошей, а Порошенко заплатив сам собі й таким чином легалізував гроші, отримані «корупційним шляхом». 

Окрім того, Портнов закидає, що Порошенко фактично заволодів телеканалом «Прямий», уникнувши сплати податків, причетний до «фальсифікації документів» при формуванні коаліції у Верховній Раді у квітні 2016 року тощо. 

Портнов не назвав Слідству.Інфо, які саме юридичні фірми супроводжують його боротьбу з Порошенком, бо вважає це питання некоректним. «Немає значення, які саме юристи ведуть цю роботу. Вони її ведуть під моїм наглядом і координуванням на безоплатній основі. Ми робимо це в інтересах держави й суспільства. Ми вважаємо Порошенка державним злочинцем, тому витрачаємо свій час на це соціальне навантаження», — сказав він.  

У ТАКОМУ РАЗІ, МОЖЛИВО, ВІН МАЄ СТОСУНОК ДО «ЗЕ КОМАНДИ»?

Нещодавно Портнов написав у Facebook, що розробив проєкт щодо змін в законі про люстрацію. Вони передбачають заборону чиновникам часів Порошенка займати державні посади.

Уже невдовзі президент Володимир Зеленський подав свій законопроєкт про люстрацію, тези якого збігалися з ідеєю Портнова — провести люстрацію високопосадовців, які працювали в період 2014–2019 років. 

Однак «Слідству.Інфо» Портнов сказав, що до команди Зеленського не має жодного стосунку. А якби вони координували свої дії, ніколи б не опублікував свою ініціативу раніше президентської. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯК ПОРТНОВ, БОГДАН І СУДДЯ ВОВК «СТАВИЛИ НА КОЛІНА» КОНСТИТУЦІЙНИЙ СУД

«Мій законопроєкт про люстрацію — це політичний тролінг Порошенка і його команди. Вважаю, що вони злочинці й на них повинна симетрично поширюватися дія законів та ініціатив», — сказав він. 

Однак Портнов, імовірно, має дружні стосунки з деякими членами «Зе команди». Керівник Офісу президента Андрій Богдан був його помічником, коли той був народним депутатом. І називає Портнова своїм другом.