Кілька місяців тому в окупованому Маріуполі почали діяти так звані волонтерські організації «Волонтерская рота» та «Молодая гвардия», які разом із російськими військовими під виглядом евакуації відправляли місцевих мешканців на «фільтрацію». Після цього на них чекала депортація до глибинки Росії, або ж в’язниця. Журналісти «Слідства.Інфо» з’ясували, що ці організації напряму пов’язані з партією Владіміра Путіна, а курує їх уродженець Маріуполя і депутат російської Держдуми Дмітрій Саблін.

Про це йдеться у новому розслідуванні «Слідства.Інфо».

Представників організацій «Молодая гвардия» і «Волонтерская рота» можна побачити на численних фото та відео з Маріуполя, які викладають на сторінках згаданих організацій у соцмережах. Вони позиціонують себе як волонтери і нібито допомагають місцевим мешканцям евакуюватися.

Про так звану евакуацію за участі згаданих організацій повідомляв радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

«Подають автобуси і оголошують про евакуацію. При посадці вже повідомляють, що автобус везе в Безимянне (село Безіменне — ред.) Новоазовського району і потім на росію. Російські військові та «офіційні волонтери» блокують будь-які спроби покинути місце та відмовитись від «евакуації». 21 сторіччя», — писав він.

У середині травня на сторінці «Волонтерской роты» заявили, що за півтора місяці нібито евакуювали близько півтори сотні маріупольців.

Як з’ясувало «Слідство.Інфо», «Молодая гвардия» фактично є молодіжним крилом партії Путіна «Единая Россия». Одним із кураторів «Молодой гвардии» і «Боевого братства» є депутат російської Держуми від «Единой России» Дмітрій Саблін, відомий як лідер російського руху «Антимайдан». Він народився і виріс у Маріуполі.

Дмітрій Саблін — другий праворуч. Третій зліва — ватажок так званої «ДНР» Денис Пушилін

До того, як Росія розпочала війну проти України, Саблін будував репутацію мецената Маріуполя і навіть був почесним мешканцем міста. У 2014-му його позбавили цього звання за антиукраїнську політику.

За даними російського опозиційного видання «Новая газета», Саблін та його дружина, яка також родом з Маріуполя, мають стосунок до будівельного бізнесу. Як повідомляло видання Forbes, Саблін входить в тридцятку найбагатших російських «держслужбовців та депутатів». Також журналісти виявили у власності депутата яхту.

Крім того, як повідомляє «Новая газета», у 2019-му Дмітрій Саблін став секретарем севастопольського відділення «Единой России» в Криму. На думку журналістів, на півострові у Сабліна могли бути не лише політичні інтереси, але й бізнесові. Зокрема, в Криму, за даними видання, зареєстровані компанії, ймовірно пов’язані зі Сабліним. Також групі компаній, засновником якої є Дмітрій Саблін, належить готель «Рота-Chalet Marina» у Севастополі. Наразі, Дмітрій Саблін активно звітує про «успіхи» з працевлаштування маріупольців, зокрема у секторі будівництва.

Цей матеріал створено командою «Слідства.Інфо» у рамках програми «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю «Слідства.Інфо» i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війти та миру