Слідчі російської поліції примусово допитують насильно вивезених українців та їхніх малолітніх дітей як «потерпілих від дій української влади» та змушують і дорослих, і дітей підписувати протоколи допитів.

Про це «Слідству.Інфо» розповіла 36-річна Олена, яку разом з мамою та донькою насильно депортували з Маріуполя до Казані, де протягом десяти днів родина проходила допити та опитування від різних російських служб.

Олена розповіла, що одного дня до готельного номеру у Казані, куди депортували її з мамою та 9-річною донькою, постукали в номер і сказали спускатися на допит. Під час допиту її питали про те, чи постраждало її майно від дій українських військових, як її примушували вчити українську мову та інше. 

«Я написала заяву, що відмовляюся, щоб мою 9-річну дитину  допитували, — каже Олена. — Наступного дня все одно склали протокол з моїх слів, такий самий, як і мій, тільки з іменем та прізвищем моєї дочки. І дитину змусили підписати це. Приїхали помічники слідчого до нас у готель, і пройшлися, щоб усі діти підписали. Я кажу: «У мене малолітня дочка, вона не має жодного права взагалі підпису ще». Вони: «А нам все одно, хай хоч квіточку намалює!»

Відмовитися від допиту, за словами маріупольчанки, було неможливо — сказали, що це обов’язкова процедура для всіх. Як виявилося, і для дітей, і для дорослих.

Нагадаємо, згідно з офіційною інформацією, за чотири місяці війни росіяни насильно вивезли з України понад мільйон українців – переважно зі східних та південних регіонів. Як повідомляло «Слідство.Інфо», до депортації українців причетна Російська православна церква, яка перебуває на постійному зв’язку з МНС Росії.