Українців, яких росіяни насильно вивезли з Донбасу до Росії, слідчі допитують як потерпілих від дій української влади.

Про це «Слідству.Інфо» розповіла 36-річна Олена, яку разом з мамою та донькою насильно депортували з Маріуполя до Казані, де протягом десяти днів родина проходила допити та опитування від різних російських служб.

«Одного дня до готелю, де нас розселили, прийшли слідчі поліції Росії, — розповіла Олена. — Людей зігнали, бо нас оформлювали як потерпілих від дій української влади — понад два дні складали протоколи. До нас постукали в номер і сказали, що це обов’язкова процедура для всіх».

Жінка розповіла, що під час допиту постановка питань була такою, що неможливо було відповісти правду: «Наприклад, чи є у вас майно, яке постраждало від дій ЗСУ, Нацгвардії чи батальйонів? Або як вас примушували до вивчення української мови? Кажу: «Ніхто нас не примушував». Далі питання: «А що було з тими, хто хотів вивчати російську мову?». Я кажу: «Ну, вони вивчали російську мову».

За словами Олени, представники всіх служб, які приходили до готелю у Казані, де розселили українців, знімали копії усіх документів, включаючи на майно та квартири. Також жінка розповіла, що внизу готелю постійно чергували поліцейські,  треба було повідомляти їм, куди і навіщо йдеш. Після десяти днів постійних допитів Олені та її родині вдалося виїхати з Росії.

Нагадаємо, згідно з офіційною інформацією, за чотири місяці війни росіяни насильно вивезли з України понад мільйон українців — переважно зі східних та південних регіонів.

Як повідомляло «Слідство.Інфо», до депортації українців причетна Російська православна церква, яка перебуває на постійному зв’язку з МНС Росії.