Перших “кнопкодавів” 2020 року не притягнуть до кримінальної відповідальності за “кнопкодавство” навіть попри те, що президент Володимир Зеленський напередодні підписав відповідний закон. Зміни почнуть діяти лише після публікації закону в офіційній газеті “Голос України”.

Про це повідомляє рух “Чесно”.

За даними організації, уже на першому пленарному засіданні у 2020 року, 14 січня, позафракційні депутати голосували замість своїх колег під час реєстрації. Серед перших “кнопкодавів” цього року — депутат від “Опозиційного блоку” Вадим Новинський та позапартійний Дмитро Шпенов.

Новинський натиснув кнопку замість свого колеги Муси Магомедова. Шпенов — замість Дмитра Шенцева. За даними “Чесно”, Дмитра Шпенова ловили на “кнопкодавстві” і раніше.

Новинський та Шпенов натиснули на кнопки замість відсутніх колег/ФОТО Чесно

Зауважимо, що напередодні, 13 січня, Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає кримінальну відповідальність за порушення процедури особистого голосування. Відтак, народних депутатів, провину яких доведуть в суді, можуть оштрафувати на суму від 51 до 85 тисяч гривень. Крім того, їх можуть достроково позбавити мандата.

Утім, як наголошує “Чесно”, Новинському та Шпенову поки нічого не загрожує, оскільки закон ще не набув чинності. Для цього його мають опублікувати в офіційній газеті “Голос України”.

Раніше “Слідство.Інфо” повідомляло: щонайменше 15 народних депутатів дев’ятого скликання Верховної Ради порушували процедуру голосування минулого року. Найчастіше голосували замість своїх колег народні обранці від “Опозиційної платформи — за життя” (ОПЗЖ).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Прихильники Петра Порошенка фінансували ОПЗЖ