Філія «Центр забезпечення виробництва» національного залізничного оператора замовила 2 тисячі тонн дизельного палива на суму майже 32 мільйони гривень в компанії «Торум». Ця фірма фігурує у провадженні фіскалів Дніпропетровщини щодо ухилення від сплати податків на понад 920 мільйонів гривень при ввезенні в Україну паливно-мастильних матеріалів.

Про укладений договір «Слідство.Інфо» довідалося з порталу публічних закупівель Prozorro.

Угоду сторони підписали 5 червня. Тонна пального, відповідно до документу, коштує 13,3 тисяч гривень без ПДВ. Як ідеться в угоді, дизель нібито походить з таких країн: Білорусь, Росія, Греція, Литва, Туркменістан, Італія, Індія, Туреччина, Україна, Ізраїль та Угорщина. Період постачання — до кінця поточного року.

Як нам вдалося дізнатися, фірма «Торум» фігурує в кримінальному провадженні, яке розслідує Державна фіскальна служба у Дніпропетровській області від минулого року. Про це йдеться в ухвалі Жовтневого районного суду Дніпропетровська від 2 липня 2019 року.

Офіційне слідство виявило, що «Торум» використовували у злочинній схемі з імпорту на територію України палива. Загалом, за даними слідства, упродовж 2018-2019 років група компаній, серед яких і «Торум», ухилилася від сплати податків на суму в понад 920 мільйонів гривень. У межах цієї справи слідчі проводили обшуки й вилучили журнали, в яких обліковували нафтопродукти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Укрзалізниця» купила понад 76 тисяч респіраторів за вдвічі вищою ціною

Крім того, як ми з’ясували, слідчі управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Дніпропетровській області з червня 2019 року розслідують заволодіння бюджетними коштами службовцями «Укрзалізниці» шляхом завищення цін на закупівлях. Ідеться про закупівлю філією «Центр забезпечення виробництва» дизельного палива на понад 700 мільйонів гривень наприкінці 2018 року. У цій справі також фігурує компанія «Торум». Про це ми довідалися з ухвали Жовтневого районного суду Дніпропетровська від 19 серпня 2019 року.

За даними аналітичної системи Bi Prozorro, із грудня 2017 року філія «Укрзалізниці» уклала із фірмою «Торум» договорів на поставку дизельного палива і мастил на суму 2,37 мільярда гривень. Також за майже три роки паливно-мастильних матеріалів на суму 2,48 мільярда гривень замовило цій компанії Міністерство оборони.

Раніше «Слідство.Інфо» розповідало, що філія «Укрзалізниці» закупила 4 тисячі тонн дизельного палива на суму майже 64 мільйони гривень у фірми «Анвітрейд», яка фігурує у кримінальному провадженні щодо шахрайства. За даними офіційного слідства, через цю компанію злочинна група реалізовувала фальсифіковані нафтопродукти. Загалом у червні поточного року філія «Укрзалізниці» замовила 8 тисяч тонн палива на суму майже 128 мільйонів гривень.