Філія «Центр забезпечення виробництва» національного залізничного оператора закупила 4 тисячі тонн дизельного палива на суму майже 64 мільйони гривень у фірми «Анвітрейд», яка фігурує у кримінальному провадженні щодо шахрайства. За даними офіційного слідства, через цю компанію злочинна група реалізовувала фальсифіковані нафтопродукти.

Про укладені договори «Слідство.Інфо» довідалося з порталу публічних закупівель Prozorro.

Ми дізналися, що дві угоди за результатами тендерів сторони підписали 4 червня. У договорах ідеться, що дизельне паливо, яке планує постачати «Анвітрейд», вироблено в таких країнах як Білорусь, Угорщина, Росія, Україна, Туркменістан, Греція, Індія та Туреччина. Період поставки — до кінця поточного року.

Як з’ясувало «Слідство.Інфо», ця компанія фігурує у кримінальному провадженні щодо шахрайства, яке із січня 2018 року розслідує Головне слідче управління Національної поліції. Про це йдеться в ухвалі Печерського районного суду Києва від 22 лютого 2019 року.

За даними слідства, організована група створила підпільний цех на території Києва, e якому нібито незаконно виготовляла пальне, яке не відповідало держстандартам. Потім, як ідеться в ухвалі, це пальне продавали вроздріб, а отримані кошти легалізовували шляхом купівлі нерухомості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Укрзалізниця» віддасть 17 млн грн фігуранту справи про фінансування тероризму

Одним із учасників злочинної групи, як вважало офіційне слідство, був керівник компанії «Анвітрейд». «Учасники вказаної вище злочинної групи через ТОВ “Анвітрейд” здійснюють реалізацію фальсифікованих нафтопродуктів», — ідеться в ухвалі.

У лютому минулого року Печерський райсуд Києва арештував рахунки компанії. Правда, вже за місяць Київський апеляційний суд скасував цей арешт. На думку апеляції, слідчий нібито не надав доказів, що гроші на рахунку були набуті незаконно.

Також, як з’ясувало «Слідство.Інфо», фірма «Анвітрейд» фігурує й у інших кримінальних провадженнях — зокрема, щодо фіктивного підприємництва та зловживання повноваженнями службовими особами.

Загалом компанія «Анвітрейд», починаючи з травня минулого року, уклала з філією «Укрзалізниці» договорів на 1,37 мільярда гривень. Усі ці угоди стосуються закупівлі дизельного палива.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», філія «Укрзалізниці» купила понад 76 тисяч респіраторів середнього ступеню захисту в компанії «НВП “Стандарт”» за ціною 36 гривень за одиницю. Хоча аналогічні маски ця ж фірма продавала іншим держзамовникам за вдвічі нижчою ціною.