Тендер на будівельні роботи у Чорнобильській зоні відчуження на суму понад 114 мільйонів гривень скасували через тиждень після того, як Держаудитслужба почала моніторинг цієї закупівлі.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з порталу публічних закупівель Prozorro.

Як ідеться в оголошенні, держкомпанія «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами» на початку червня 2020 року оголосила тендер на будівництво у зоні відчуження інженерно-транспортних мереж сховища для зберігання відходів з відпрацьованого ядерного палива.

Аукціон, в якому взяли участь десять компаній, відбувся 9 липня. Надалі, упродовж 13-24 липня, тендерний комітет відкинув три найдешевші пропозиції через невідповідність вимогам закупівлі. Згодом комітет повинен був розглянути пропозицію компанії «Укренергомонтаж», яка запропонувала четверту найвигіднішу пропозицію — виконати роботи за 92,5 мільйона гривень. 29 липня замовник оприлюднив повідомлення про продовження строку розгляду пропозиції фірми «Укренергомонтаж» на три робочі дні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закупівлю камер у Києві для виявлення людей з температурою визнали незаконною

Водночас Державна аудиторська служба 27 листопада повідомила на Prozorro про початок моніторингу цієї закупівлі. Аудитори зреагували на ймовірне перевищення строку розгляду тендерної пропозиції, яку за результатами оцінки було визначено найбільш економічно вигідною.

Попри те, що аудитори наразі не оприлюднили результатів перевірки, 3 серпня замовник сам скасував закупівлю. Представники держпідприємства зазначили, що торги було скасовано через «неможливість усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства у сфері публічних закупівель».

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», південний офіс Держаудитслужби за п’ять місяців 2020 року виявив порушень у понад 200 закупівлях на суму 2,25 мільярда гривень. У підсумку чверть із цих закупівель на суму понад 1 мільярд гривень було скасовано. Ідеться, зокрема, про дорожні роботи, закупівлю електроенергії тощо замовниками Одещини.