Сьогодні, 22 січня, Печерський районний суд обрав запобіжний захід Роману Гринкевичу, який переховувався від слідства в Одесі. Він сидітиме під вартою до 17 березня 2024 року, однак може вийти під заставу у розмірі пів мільярда гривень. Гринкевич хоче подавати апеляцію.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо» з залу суду.

Печерський районний суд обрав запобіжний захід Роману Гринкевичу, який може бути причетним до розкрадання бюджетних коштів на постачанні одягу військовим. Роман Гринкевич сидітиме під вартою 60 днів із можливістю внести 500 млн грн застави. За словами Гринкевича, він не планує платити кошти і сидітиме у СІЗО.

Прокурори зазначили, що така сума є доречною, оскільки Гринкевич має багато майна: «Сума повʼязана з тим, що Гринкевич має багато нерухомого та рухомого майна. Ця застава має стримати його від впливу на свідків та будь-яким іншим перешкоджанням збору та обробці доказів скоєння ймовірного злочину».

За словами адвоката Андрія Гуджала, інкриміновані статті Гринкевичу не підслідні ДБР, цим мають займатися поліцейські: «тому і повідомлення про підозру, і досудове розслідування фактично здійснювалося не уповноваженими особами».

Адвокат Андрій Гуджал

Адвокат каже, що Гринкевич не переховувався і збирався сьогодні їхати в Київ для подання заяви.

«Просити 500 млн грн застави — це рівномірно, що безальтернативно відправити людину у СІЗО… З доданих матеріалів, де у мого клієнта майна на 500 млн грн? Усе було арештовано до сьогоднішнього дня», — говорить захисник Гринкевича.

Сам Гринкевич каже, що обвинувачення щодо якості товару для нього щонайменше незрозумілі: «Стосовно якості товару — дуже смішно. Щоб прийняти одну одиницю товару, були залучені щонайменше 15 працівників ЗСУ, Міноборони та інших профільних структур. Товар здається відповідно до затвердженого зразка-еталона. Обвинувачення з приводу якості товару для мене, як мінімум не зрозумілі».

За словами сторони обвинувачення, Роман Гринкевич протягом 2022-2023 років перетинав кордон 11 разів: «За даний період, користуючись системою «Шлях» він виїжджав 11 разів. Тому це спростовує той факт, що він не може виїхати за кордон. Він користувався цим неодноразово».

Наостанок Гринкевич зазначив, що збирається відстоювати свою правоту і не буде нікуди тікати: «Як на мене, це чиста дискредитація. І ті факти, які наводяться, я вважаю, що ніякої сили не мають. Тим паче, що Генпрокуратура стверджує, що я начебто збирався перетнути кордон… Я не збираюся покидати країну, я буду відстоювати свою честь і свою правоту. Оскільки все, що тут відбувається зараз, — це є фарс або чиєсь замовлення».

Правоохоронці зазначили, що Роман Гринкевич поїхав до Одеси 17 січня й 22 січня його затримали на підставі ухвали суду. За інформацією ДБР, Роман Гринкевич в цей час намагався домовитись щодо незаконного перетину державного кордону України, аби надалі сховатися від правоохоронних органів України в одній із країн ЄС.

На думку правоохоронців, Роман Гринкевич причетний до злочинної організації для протиправного заволодіння бюджетними коштами. Слідчі вважають, що батько Романа Гринкевича Ігор уклав договори з Міністерством оборони України на постачання військового одягу, але частину договорів не виконав або виконав неякісно, чим завдав збитків державі на понад 934 млн грн

Правоохоронці виявили повне невиконання 6 укладених контрактів. Щонайменше за 7 договорами підприємства поставили товар на склади військових частин лише у невеликій кількості, але отримали державні кошти за повне виконання зобов’язань. Також, встановлено, що 8 договорів виконані із запізненням від 3 до 5 місяців.

У рамках кримінального провадження п’ятьом людям вручили підозру у заволодінні чужим майном шляхом зловживання довірою (шахрайство), вчиненому в умовах воєнного стану, в особливо великих розмірах, злочинною організацією. 

Вночі 19 січня Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід трьом підозрюваних у цій справі. Їх триматимуть під вартою 60 днів із можливістю внести 500 млн грн застави. 

Четвертий підозрюваний Ігор Гринкевич перебуває під вартою із можливістю внести майже 430 млн грн застави з 30 грудня 2023 року. Йому тоді вручили підозру в пропозиції хабаря працівнику ДБР. Як кажуть правоохоронці, Ігор Гринкевич пропонував пів мільйона доларів США співробітнику ДБР, щоб повернути вилучене майно у рамках одного з відкритих проваджень.

Останнім підозрюваним у справі був Роман Гринкевич. 

ДБР каже, що також надалі встановлює повне коло осіб причетних до кримінального правопорушення, у тому числі перевіряє інформацію відносно посадовців Міністерства оборони України.

Читайте також: Син судді Аблова здався поліції — його заарештували за підозрою у вбивстві кухонним ножем