Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя (ВРП) рекомендувала звільнити суддю Дарницького райсуду Києва Ірину Цимбал. Під час Революції Гідності вона відправляла під варту активістів та позбавляла їх водійських прав.

Повідомлення про рішення палати вже є на сайті ради.

Ірина Цимбал працює в Дарницькому райсуді столиці близько 12 років. Під час Революції Гідності вона постановила дві ухвали, якими взяла під варту активістів Майдану, що брали участь у масових акціях протесту. Крім цього, вона позбавила водійських прав активіста за те, що той нібито не зупинився на вимогу інспектора ДАІ в день поїздки «Автомайдану» до резиденції Януковича в Межигір’ї.

У 2017 році на ці події з біографії Цимбал звернула увагу Дисциплінарна палата ВРП. У раді встановили, що суддя, обираючи активісту Євромайдану запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, не дотрималася низки норм законів — зокрема, приписів Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Кримінально-процесуального кодексу України, а також практики Європейського суду з прав людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВРП не звільнила ще одну суддю Майдану

Відтак, Вища рада правосуддя ухвалила відсторонити Цимбал від здійснення правосуддя на чотири місяці. Також суддя мала пройти курс підвищення кваліфікації в Національній школі суддів України, після чого пройти атестацію у Вищій кваліфкомісії суддів.

Однак, як йдеться в документі Вищої ради правосуддя, Ірина Цимбал атестацію не пройшла. Відтак, Вища кваліфікаційна комісія суддів звернулася до ВРП, а та, у свою чергу, рекомендувала звільнити її. Тепер ВРП у повному складі має вирішити, чи звільняти суддю.

Зазначимо також, що, за інформацією «Чесно», суддя Цимбал не вказала у своїй декларації, що ухвалювала рішення щодо учасників Революції Гідності.

Нагадаємо, нещодавно суддя Господарського суду Харківщини Тетяна Денисюк подала декларацію кандидатки на посаду членкині Вищої ради правосуддя. Денисюк є обвинуваченою в «газовій справі» екснардепа Олександра Онищенка, зараз її справу розглядає Вищий антикорупційний суд. Їй інкримінують зловживання службовим становищем та винесення завідомо неправосудного рішення.

Головне фото — «Громадське радіо».