Центр обслуговування підрозділів Національної поліції закупив у казенного об’єднання «Форт», яке входить до структури МВС, 1800 багаторазових масок-респіраторів за ціною 4,7 тисяч гривень за кожну, а також фільтри до них. Місяць тому такі ж маски у «Форту» купувала Центральна поліклініка МВС за ціною, меншою на 15 відсотків. У МВС пояснюють зміну підвищенням закупівельної ціни та здорожчанням логістичних послуг.

Про угоду «Слідство.Інфо» довідалося з порталу публічних закупівель Prozorro.

Договір Національна поліція і «Форт» уклали 20 травня – і вже наступного дня казенному об’єднанню перерахували гроші. Ідеться про майже 11,8 мільйона гривень. За цю суму «Форт» повинен поставити поліцейським 1800 масок та 15 тисяч фільтрів до них. Це маски високого класу захисту моделі 3М 6800М виробництва компанії «3М».

На українському онлайн-майданчику із продажу товарів від різних виробників ціни на аналогічні маски коливаються від 2,5 до 7,5 тисяч гривень. Водночас Центральна поліклініка МВС у середині квітня купила в казенного об’єднання «Форт» дві тисячі респіраторів 3М 6800М за ціною приблизно 4,1 тисяч гривень за одиницю. Що на 15 відсотків дешевше від ціни, яку днями тому ж «Форту» за такий же товар заплатив Центр обслуговування підрозділів Нацполіції.

Як розповів нам речник МВС Артем Шевченко, «Форт» закупив ці респіратори за кордоном. Чому цим займалось підприємство, найбільше відоме як виробник зброї? «Це державне підприємство в структурі Міністерства внутрішніх справ, яке має право займатися зовнішньоекономічною діяльністю. Маски були закуплені в рамках зовнішньоекономічного контракту на зовнішніх ринках, і “Форт” мав право це зробити. Іншого такого підприємства, наскільки мені відомо, в структурі нашій немає», — зауважив він.

Також він прокоментував різницю в ціні: «Пiдвищення вартості обумовлено збiльшенням закупiвельноi цiни на внутрiшньому ринку в Китаї, враховуючи шалений попит та жорсткi заходи уряду щодо обмеження експорту», — пояснив він. Крім того, за словами Шевченка, на кінцеву ціну вплинуло здорожчання логістичних послуг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВС і Нацпол витратили на закупівлі під COVID-19 удвічі більше, ніж Національна служба здоров’я

Як повідомляли раніше на офіційній сторінці МВС, респіратори 3М 6800М зручні та комфортні для використанні медиками й поліцейськими.

«Вони призначені для роботи медиків системи МВС із хворими на особливо небезпечні інфекційні хвороби, такі як Covid-19, а також для роботи співробітників слідчо-оперативних груп, які приймають участь в огляді тіл загиблих та контактах з особами, в яких лабораторно підтверджений діагноз коронавірус», — зазначили у відомстві.

Раніше «Слідство.Інфо» розповідало, що Національна поліція завершила досудове слідство у справі щодо вбивства журналіста Павла Шеремета та збирається передавати матеріали справи до суду. За інформацією журналістів, правоохоронці отримали «наказ згори» щодо швидкого завершення розслідування. Втім, не всі слідчі вважають докази, зібрані за останні місяці, переконливими.