Печерський суд Києва взяв під варту затриманого на хабарі заступника начальника слідчого відділу Дарницького райуправління столичної поліції Олександра Білика.

Відповідне рішення ухвалив на засіданні 5 жовтня суддя Олексій Соколов, повідомляє журналіст «Слідства.Інфо».

Також Білику визначили заставу в розмірі 169 тисяч гривень, після внесення якої він зможе вийти з-під варти.

Білика затримали за спробу отримати хабар у розмірі 3000 доларів, повідомляють у Державному бюро розслідувань. За ці гроші він обіцяв забезпечити закриття кримінального провадження — шляхом його перекваліфікації. Спецоперацію із затримання поліцейського провели, зокрема, СБУ спільно з Офісом генпрокурора.

Заарештованому повідомлено про підозру у вимаганні та одержанні хабара службовою особою. За відповідною нормою Кримінального кодексу України (ч. 3 ст. 368) поліцейському загрожує позбавлення волі від 5 до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю на строк до 3 років.

Справа про побиття затриманого

Білик неодноразово фігурував у журналістських розслідуваннях «Слідства.Інфо». Відповідно до судового реєстру, 2008 року Білик, займаючи посаду співробітника управління по боротьбі з організованою злочинністю (УБОЗ) київської міліції, побив чоловіка. Таким чином він змушував його зізнатися в злочинах. У 2013 році його засудили до трьох років позбавлення волі, однак Білик подав апеляцію й справу направили на повторний розгляд. Станом на сьогодні чоловік досі перебуває у статусі підсудного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від «вибивання свідчень» до квартирних схем: складний шлях одного столичного поліцейського

Ймовірна участь у квартирних аферах

Також про поліцейського Білика «Слідство.Інфо» розповідало у фільмі-розслідуванні «Місто вкрадених квартир». Журналісти виявили, що він, імовірно, був задіяний у незаконних схемах зі столичною нерухомістю, а статки правоохоронця суттєво відрізнялись від його доходів. Із моменту виходу розслідування, як ми з’ясували, майновий стан його родини ще покращився.

Водночас, після виходу фільму «Слідства.Інфо» Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження щодо діяльності Олександра Білика та інших фігурантів розслідування. Самого ж поліцейського зняли з посади й перевели в Дарницьке райуправління поліції Києва. Однак на момент публікації цього матеріалу підозру у справі квартирних афер нікому не оголошували.