Німецька медична фірма Med Сologne, яка видала Ользі Шарій довідку про 4-річне лікування за кордоном, серед своїх клієнтів має також інших українських політиків.

Про це йдеться у відеоматеріалі Слідства.Інфо «Діагноз Шарій».

14 червня 2019 року фірма Med Сologne, яка знаходиться у Німеччині та має міцні зв’язки з Росією видала довідки про стан здоров’я одразу трьом кандидаткам у депутати від «Партії Шарія» — Ользі Бондаренко (Шарій), Наталії Гордієнко (колишня дружина екснардепа від Партії Регіонів Володимира Кацуби) та Тетяні Гузенко (колишня дружина екс-чиновника Олександра Кацуби).

Всі ці довідки перераховували різні діагнози кандидаток у депутати, через які вони були змушені роками лікуватися за кордоном.

У телефонній розмові із журналісткою Слідства.Інфо Тетяна Гузенко підтвердила, що брала цю довідку, щоб надати її у Центральну виборчу комісію. Вона також зазначила, що довго мешкала за кордоном і має лікарів лише там.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ІСПАНСЬКА ВІЛЛА АНАТОЛІЯ ШАРІЯ

Всі троє кандидаток у народні депутати були зареєстровані ЦВК на парламентські вибори 2019-гого року — очевидно, на основі довідок, виданих медзакладом Med Cologne. Відповідно до закону, кандидат у народні депутати має проживати в Україні щонайменше п’ять років до балотування. Або надати переконливі докази, чому це було неможливо. Наприклад, чоловіка Ольги Анатолія Шарія кандидатом у нардепи не зареєстрували, бо він не проживав в Україні і не зміг обґрунтувати, чому.

З судового реєстру ми дізналися про четверту довідку від німецької фірми Med Cologne, видану 14 червня 2019 року. Її надали кандидату №23 зі списку партії «Опозиційна платформа — «За життя» Сергію Кацубі — ексзаступнику голови «Нафтогазу України» (він же — син вищезгаданих Володимира Кацуби та Наталії Гордієнко).

З судового рішення зрозуміло, що німецька довідка виглядає сумнівною та містить неправдиву інформацію. Зокрема, перевірка перельотів Кацуби підтвердила, що він не міг проходити лікування у зазначені у довідці дати у Німеччині, оскільки був в Україні. Також у рішенні суду ставиться під сумнів компетенція фірми Med Cologne, яку називають «лише посередником між пацієнтами та німецькими лікарями та клініками». На основі цього рішення ЦВК відмовила Сергію Кацубі у реєстрації кандидатом у нардепи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗА ЩО МВС БІЛЬШЕ НЕ РОЗШУКУЄ ШАРІЯ

Цікаво, що довідку у згаданому медичному закладі можна отримати дистанційно і за гроші. Журналісти Слідства.Інфо зателефонували директору Med Cologne Михайлу Хайтіну під виглядом клієнтів з України, яким треба терміново заднім числом «закрити» медичною довідкою кількамісячну відсутність на роботі вигаданого посадовця. Михайло Хайтін телефоном переконав, що він «може все» і сказав, що вартість такої довідки від німецької медфірми — 1000 євро.

Ми також запитали у ЦВК про засади реєстрації трьох кандидаток від Партії Шарія — Бондаренко, Гордієнко та Гузенко, — та очікуємо відповідь на наш запит.