Комітет Верховної ради з питань правоохоронної діяльності опублікував прізвища кандидатів на посаду члена Конкурсної комісії з відбору директора Бюро економічної безпеки. Всього, за інформацією Комітету, на цю посаду претендує семеро людей.

Кандидатами на посаду члена Комісії з відбору директора Бюро економічної безпеки від правоохоронного комітету Верховної ради України стали наступні особи:

  • Бабій Борис Вадимович — ГО «Волонтерський рух «Спільна мета»
  • Ушаков Олексій Олександрович — ГО «Волонтерський рух «Спільна мета»
  • Ткачук Ганна Олегівна — ТОВ «Інформаційне агентство «Жизнь.Инфо»
  • Попович Руслан Ігорович — ГО «Рада Громадського контролю»
  • Віхляєв Олексій Костянтинович — ГО «Федерація експертів-криміналістів та судових медиків»
  • Гриценко Олексій Анатолійович — ГО «Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан»
  • Савченко Надія Вікторівна — ТОВ «Апасов ТВ»

Кандидатури Олексія Ушакова, Бориса Бабія та Ганни Ткачук також подавалися організаціями на засіданні податкового комітету. Усі три кандидатури пропонував нардеп-мажоритарник з Одеси Олексій Леонов, проте за них члени Комітету не проголосували.

Всі три кандидати є вихідцями з Одещини — 25-річна Ганна Ткачук була кандидаткою в депутати Одеської міськради від «Слуги народу», Олексій Ушаков до 2019 року був старшим уповноваженим в особливо важливих справах в одеському Управлінні Департаменту захисту економіки Нацполіції, Борис Бабій працював адвокатом. 

Руслана Поповича подала ГО «Рада Громадського контролю», одним із засновників якої є  активіст Василь Апасов. Також  ще одна його компанія «Апасов ТВ» — подала кандидатуру екснардепки та військової Надії Савченко. 

Ще двома кандидатами на посаду члена Конкурсної комісії є активіст «Автомайдану» та син ексміністра оборони Олексій Гриценко та судмедексперт Олексій Віхляєв.

Хто стане членом комісії з відбору керівника БЕБ стане відомо у середу, 12 травня, під час засідання правоохоронного комітету парламенту.

Нагадаємо, за Законом про Бюро економічної безпеки, до Комісії Верховна рада має обрати трьох членів. Двох з них обирає Комітет з питань фінансів, податкової і митної діяльності, одного — Комітет з питань правоохоронної діяльності.

«Слідство. Інфо» вже розповідало про те, що кандидатами на ці посади від податкового комітету стали маловідомі широкому загалу люди, попередньо рекомендовані народним депутатом Данилом Гетманцевим.

Президент Володимир Зеленський два місяці тому підписав закон про  створення в Україні Бюро економічної безпеки, якому передали функції Служби безпеки України та податкової міліції щодо розслідування економічних злочинів.