За реконструкцію очисних споруд у Голопристанській виправній колонії на Херсонщині планують заплатити близько 22,5 мільйона гривень. Водночас замовник відхилив три дешевші пропозиції. Одна з компаній, чию пропозицію було відхилено, вимагає скасувати це рішення й погрожує замовнику зверненням до Антимонопольного комітету.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з порталу публічних закупівель Prozorro.

Замовником реконструкції виступає Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби (ДКВС), яка опікується централізованими закупівлями для всіх тюрем України. Переможцем обрали компанію «Модультехсервіс». Повідомлення про намір укласти договір із цією фірмою опублікували 14 травня. Наразі сторони угоди не підписали.

Як ідеться в тендерній документації, очисні споруди в колонії побудували в 70-тих роках минулого століття. Зараз їх зруйновано, вони не функціонують.

Водночас замовник відхилив пропозиції трьох інших компаній, ціна яких була нижчою. Тендерний комітет пояснив своє рішення тим, що пропозиції цих учасників не відповідають або умовам тендерної документації, або кваліфікаційним критеріям. Конкретніше причин відмови замовник не деталізує.

Представники однієї з цих компаній — ТОВ «703 Металообробний завод котельного обладнання» — 15 травня опублікували на порталі ProZorro вимогу усунути порушення, в якій попросили пояснити причину відхилення їхньої пропозиції та скасувати це рішення. У випадку ігнорування, за словами представників фірми, вони звернуться до Антимонопольного комітету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На діяльність тюремних спецпризначенців виділили понад 39 млн грн

Представники заводу пояснити свою незгоду з результатами тендеру детальніше не забажали. Співробітниця ТОВ «703 Металообробний завод котельного обладнання», яка відповіла на дзвінок журналіста «Слідства.Інфо» за вказаним на офіційному сайті компанії номером телефону, на запитання щодо цієї закупівлі зауважила: «А ви як журналіст взагалі який маєте стосунок до тендерних закупівель?».

«Коли щось вирішується, ніякі інтереси, тим паче бокові, не повинні в цьому брати участі», — додала вона й кинула слухавку, зауваживши, що в неї робочий день.

Керівником компанії «Модультехсервіс», з якою замовник планує укласти договір, від минулого року є Олександр Кошкін. Він також очолює кілька інших фірм, які, зокрема, постачали товари відокремленим підрозділам держпідприємства «Енергоатом» чи філіям «Укрзалізниці». Однієї з цих компаній під назвою «Науково-виробнича фірма “Техно-Люкс”» володіє депутат Амур-Нижньодніпровської районної в місті Дніпрі ради від партії «Опозиційний блок» Роман Діденко та його дружина.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», за останні три роки ДКВС, яка централізовано закуповує продукти для в’язниць, оголосила тендерів на майже п’ять мільярдів гривень. Майже всі ці гроші опинилася в кишенях семи компаній, так чи інакше пов’язаних між собою.