На діяльність воєнізованих формувань кримінально-виконавчої служби (ДКВС) цьогоріч з держбюджету виділили 39 мільйонів 385 тисяч гривень. 

Про це йдеться в матеріалі Слідства.Інфо «Люди в масках: хто і як наводить порядок за ґратами».

Згідно з відповідями Міністерства юстиції на запити журналістів, загалом створено шість воєнізованих формувань, в яких станом на 1 серпня 2019 року працювало 159 людей.

Територіальні воєнізовані формування — окрема структура утворена ДКВС у 2017 році. Вона покликана придушувати бунти, збройні напади та акції непокори засуджених. Для цього спецпризначенцям дозволяється застосовувати силу та спеціальні засоби. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Бердянська колонія: «Там — убивають»

Однак протягом останнього року правозахисники щонайменше чотири рази повідомляли про невиправдане застосовування сили співробітниками груп швидкого реагування та воєнізованих формувань ДКВС. Люди в масках порядкували в Черкаській колонії, Жовтоводській виправній колонії, Південній колонії в Одесі та Миколаївському СІЗО. Крім того, за фактом побиття засуджених Одеського СІЗО невідомими людьми в масках у серпні 2017 року відкрили кримінальну справу, підозрюваний в якій досі працює на посаді начальника Південного міжрегіонального управління виконання покарань.  

Якщо ви хочете, щоб ми продовжили розслідувати корупцію та катування в місцях позбавлення волі, підтримайте проєкт «Правосилля: розслідування з-за ґрат»