Особистий адвокат президента Трампа Руді Джуліані двічі зустрічався з генпрокурором Юрієм Луценком та спілкувалися з його попередником Віктором Шокіним. Як ідеться в розслідуванні OCCRP, він хотів отримати інформацію, що дискредитує суперників чинного американського президента.

Зустрічі організували «клієнти» Джуліані — Лев Парнас та Ігор Фруман. Це вихідці з колишнього Радянського Союзу, нині обидва займаються бізнесом і живуть у США. Торік вони стали одними з найбільших донорів Республіканської партії (представником якої є Дональд Трамп).

Лев Парнас та Ігор Фруман звели Джуліані з чинним і колишнім генпрокурорами України, які, як вважалося, володіють інформацією, що нашкодить суперникам Трампа.

Зокрема, наприкінці 2018 року Джуліані поговорив через Skype з Віктором Шокіним, колишнім генеральним прокурором України. У 2016 році Верховна Рада звільнила Шокіна — його, зокрема, звинувачували в тому, що він блокує розслідування проти корупціонерів.

Під час зустрічі Шокін постійно згадував Джо Байдена і звинувачував колишнього віцепрезидента в тому, щоб його звільнили. Нібито таким чином Байден намагався захистити українську газову компанію від перевірок. Його син Хантер був членом ради директорів цієї компанії, коли проти неї тривало слідство через звинувачення в корупції. 

Згодом чоловіки познайомили Джуліані з чинним генеральним прокурором Юрієм Луценком. Луценко і Джуліані зустрічалися двічі — в Нью-Йорку та у Варшаві.

«Луценко приніс документи, докази. Це відкрило Джуліані очі», — сказав Парнас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вихідці з Радянського союзу допомагають адвокату Трампа шукати компромат в Україні

Незабаром після зустрічі в Польщі, в американських ЗМІ з’явилася низка звинувачень Луценка та Джуліані. А видання The Hill опублікувало кілька колонок на основі інтерв’ю з Луценком. 

Зокрема, Луценко заявив, що чиновники посольства США в Києві, співпрацюючи з українськими правоохоронцями, втручалися у вибори в США 2016 року. Нібито вони координували розкриття так званої «чорної бухгалтерії» — документів, які розкривали, як «Партія Регіонів» виплачувала мільйони доларів Полу Манафорту, тодішньому менеджеру кампанії Трампа.

Луценко також розповів The Hill, що Марі Йованович, яка тоді була посолкою США в Україні, під час їхньої першої зустрічі передала йому список осіб, яких «не можна переслідувати». Згодом цю інформацію поширили прихильники Трампа. Саме звинувачення Йованович в упередженому ставленні до Трампа, як повідомлялося, стали причиною її відмови від посади.

Після викриття «чорної бухгалтерії» у 2016 році, Манафорт залишив кампанію Трампа та згодом був засуджений. Прихильники Трампа стверджують, що розкриття бухгалтерії «Партії Регіонів» було спрямоване проти Трампа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Доктор К» для Манафорта, Порошенка та Дерипаски