Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що в наступні тижні в Генпрокуратурі розглянуть вручення підозр іншим посадовцям, пов’язаним зі «схемою тиску» на Вищу кваліфікаційну комісію суддів. Йдеться про розслідування щодо суддів Окружного адміністративного суду Києва. 

Відео зі зверненням Луценка опублікували на сайті ГПУ.

«Чотири підозри є. І це не остання підозра. Цього та наступного тижня ми вивчимо можливість також вручення підозр іншим учасникам схеми тиску на ВККС (Вищу кваліфікаційну комісію суддів — ред). Зокрема, йдеться про посадових осіб Державної судової адміністрації, Офісу омбудсмена та низки інших органів влади й інших судів, які були втягнуті у відповідні ймовірно незаконні схеми», — сказав генпрокурор.

У ГПУ, за його словами, проведуть експертизу голосів, записаних під час прослуховування кабінетів в Окружному адміністративному суді Києва (ОАСК).

Також Луценко повідомив, що у справі Окружного адмінсуду ГПУ розслідує інші епізоди, «не пов’язані з ВККС».

«Інші посадові особи, як попередньої, так і нинішньої влади, фактично намагалися в ручному режимі використовувати ОАСК для ухвалення тих чи інших потрібних їм політичних та економічних рішень», — додав Луценко.

Як розповідало Слідство.Інфо, голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк домовлявся про покупку коштовного антикваріату й старовинних монет, зокрема, так званих червонців Катерини. 

Про це стало відомо з приховано записаних розмов судді, які оприлюднило НАБУ. 

Детективи НАБУ спільно з Управлінням спеціальних розслідувань Генпрокуратури 26 липня провели обшуки в приміщенні Окружного адмінсуду Києва. Як повідомляла пресслужба антикорупційного бюро, обшуки проводилися в межах розслідування можливого вчинення правопорушень головою та окремими суддями ОАСК. 

Пізніше того ж дня під час брифінгу керівник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк виступив на брифінгу. Він сказав, що керівникові Окружного адміністративного суду Києва Павлу Вовку й трьом суддям слідчі прокурори підготували повідомлення про підозру за фактами втручання в діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) й ухваленні неправосудних рішень.

Водночас 29 липня речниця Луценка Лариса Сарган написала у Facebook, що проєкт повідомлення про підозри голові Окружного адміністративного суду й трьом суддям не підкріплений жодним доказом.

Генпрокуратура 2 серпня допитала суддів Окружного адмінсуду Павла Вовка, Євгенія Аблова та Ігоря Погрібніченка, а також суддю Суворовського райсуду Одеси Івана Шепітка й підготувала їм підозри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ День народження Аблова: скандальні судді, політики та головний військовий прокурор