За пів року роботи нової Верховної Ради (ВРУ) 158 народних обранців отримали майже шість мільйонів гривень компенсації за проживання у столиці.

Про це повідомляє рух “Чесно” з посиланням на офіційний сайт ВРУ.

Як пояснюють аналітики, депутати мають право на відшкодування витрат за оренду помешкання чи оплату готелю за умови, якщо вони не мають житла у столиці і зареєстровані щонайменше за 30 кілометрів від Києва. Це регулює закон “Про статус народного депутата України”.

Загалом гроші з бюджету отримав 121 представник фракції “Слуга народу”, 10 депутатів групи “За майбутнє”, дев’ять позафракційних, сім представників фракції ”Європейська солідарність”, четверо з “Голосу”, шестеро нардепів фракції ОПЗЖ, а також один нардеп від фракції “Батьківщина”.

Утім, як зазначають у “Чесно”, серед народних обранців, які отримували компенсацію з держбюджету, є щонайменше десять осіб, котрі своїм місцем проживання вказували Київ. Це здебільшого депутати від фракції “Слуга народу”, а також народний обранець від партії “ЄС”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Прихильники Петра Порошенка фінансували ОПЗЖ

Як раніше розповідало “Слідство.Інфо”, на першому пленарному засіданні Верховної Ради у 2020 році журналісти зафіксували двох “кнопкодавів” — депутата від “Опозиційного блоку” Вадима Новинського та позапартійного Дмитра Шпенова. Незважаючи на те, що президент підписав закон про кримінальну відповідальність за “кнопкодавство”, у конкретному випадку цим депутатам покарання не загрожує, оскільки зміни на той час ще не почали діяти.