Служба безпеки України оголосила підозру двом нападникам на активіста Сергія Стерненка. Їм, за даними «Слідства.Інфо», інкримінують хуліганство.

Сьогодні, 15 травня, видання «Українська правда», посилаючись на власні джерела в правоохоронних органах, повідомило, що двом чоловікам, які, за версією слідства, причетні до злочину проти Сергія Стерненка, оголосили підозру.

За інформацією, наявною у редакції «Слідства.Інфо», фігурантам нападу Олександру Ісайкулу та Івану Кузнєцову висунули підозру за статтею 296 Кримінального кодексу України. Їм інкримінують «хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом».

Цю підозру слідчі СБУ підготували ще 23 квітня цього року. У ній вказано, що Ісайкул та Кузнєцов напали на Стерненка й побили його, коли той повертався додому. Останній, як ми вже зазначали, під час сутички з активістом помер від ножового поранення в область серця.

Водночас зауважимо, що провадження щодо нападу на активіста було відкрите за кількома статтями. Зокрема, раніше цей злочин кваліфікуали як замах на його вбивство групою осіб. А згодом слідчі додали до провадження ще дві статті, які стосуються порушення недоторканності приватного життя й використання проти активіста спецтехніки для отримання інформації. Адже, як довідалося «Слідство.Інфо» із судових ухвал, у машині Стерненка виявили два GPS-трекери.

Ми звернулися з цього приводу за коментарем до Служби безпеки України, аби вони прокоментували отримані нами дані. В СБУ нам підтвердили інформацію щодо «хуліганки», утім, пояснювати зміну кваліфікації там відмовилися.

«Слідство.Інфо» також поцікавилося в Сергія Стерененка про те, що він знає про оголошення підозри нападникам. Він відповів: «Мені про це нічого не відомо, але згідно із витягом з ЄРДР (Єдиний реєстр досудових розслідувань — РЕД.), який було надано під час допиту пару тижнів тому моєму адвокату, до провадження дійсно додали додаткову кваліфікацію по ч. 4 ст. 296».

Нагадаємо, що злочин проти активіста і колишнього очільника «Правого сектора» в Одесі стався два роки тому 24 травня. Близько 11 години вечора, коли Сергій Стерненко повертався додому разом із дівчиною Наталією Усатенко, на нього напали двоє чоловіків. Стерненко застосував ніж, відтак один з нападників отримав поранення і втік, а інший помер. У ході сутички активіст отримав закриту черепно-мозкову травму і гематоми. Також у нього була порізана рука.

Одразу після інциденту правоохоронці відкрили два кримінальні провадження. В одному потерпілим визнали Стерненка, в іншому — Кузнєцова й Ісайкула. Обидва почала розслідувати обласна поліція. Утім, незабаром провадження передали до головного управління Нацполу, а потім — і до СБУ. Зокрема, через те, що в активіста були конфлікти з одеською поліцією.

Крім того, як ми вже повідомляли, «Слідство.Інфо» дістало інформацію, яка вказує на те, що причетних до нападу могло бути четверо, а не двоє. Зокрема, у матеріалах слідства є інформація про те, що у вечір нападу обидва фігуранти цієї історії — і Кузнєцов, і Ісайкул — зустрічалися із ще двома чоловіками неподалік дому активіста.

Правоохоронці встановили їхні особи, про що ми вже писали. У розпорядженні редакції опинилася частина матеріалів кримінального провадження. А саме — карта зі шляхами пересування Ісайкула і Кузнєцова у вечір замаху. У документі вказано, що незадовго до нападу вони зустрічалися з двома іншими особами, яких звуть Олександр Подобєдов і Віталій Посувайло. Щодо підозри цим особам інформації наразі немає.

Напередодні активіст повідомив також, що 18 травня йому мають намір вручити підозру через загибель Кузнєцова.

Зазначимо, що загалом протягом 2018 року на Стерненка скоїли три напади.