Державна податкова служба (ДПС) планує без конкурсу віддати 54,7 мільйона гривень на капітальний ремонт свого центрального офісу в Києві компанії «БК КБР». Необхідність укладення угоди за переговорною процедурою у відомстві пояснюють поспіхом, адже будівля начебто руйнується й існує загроза виникнення надзвичайної ситуації. Водночас «БК КБР» близько двох років тому отримала підряд від податківців вартістю майже 56 мільйонів гривень на реконструкцію підвалу в цій же будівлі — і досі не виконала замовлення. Також ми з’ясували, що ця компанія фігурує в розслідуванні поліції щодо розтрати бюджетних грошей.

Як довідалося «Слідство.Інфо», повідомлення про намір укласти договір із цим підрядником податківці оприлюднили на порталі публічних закупівель Prozorro 4 серпня.

У цьому оголошенні йдеться, що причиною, чому замовник вирішив укласти договір за переговорною процедурою, є особливі економічні обставини й потреба негайно ліквідувати наслідки надзвичайної ситуації.

У податковій службі зауважують, що станом на сьогодні підвальна частина їхнього центрального офісу, де працюють понад 2 тисячі людей, а також розташоване серверне обладнання ДПС, перебуває у непридатному для нормальної експлуатації стані.

«З причини припинення відновлювальних будівельних робіт у 2019 році фундаменти будівлі залишаються відкритими й незахищеними від негативного впливу природних сил, зокрема атмосферних опадів, у період сезонних низьких температур, що призводить до його руйнування внаслідок перепаду температур, затікання води та розриву арматурних з’єднань і бетонних елементів несучих конструкцій», — наголошують у податковій.

Також, як зауважують у ДПС, в підвальних приміщеннях розташовані силові енергетичні установки, які забезпечують безперебійну роботу, у тому числі, серверного обладнання. А через порушення поверхневої гідроізоляції до цих приміщень нібито затікає вода, внаслідок чого начебто відбуваються аварійні відключення електроенергії.

«Це призводить до виходу з ладу серверного обладнання, інженерної інфраструктури серверних приміщень, короткого замикання на силових енергетичних установках, можливої повної зупинки функціонування серверної та втрати архівних даних платників податків за всі попередні роки», — додають у податковій службі.

Як зауважують представники ДПС, термін виконання критично необхідних робіт для забезпечення уникнення надзвичайної ситуації складає 2-3 місяці — до настання сезону низьких температур. І для того, аби не втрачати час, податківці вирішили укласти без конкурсу договір з компанією «БК КБР», з якою близько двох років тому уже підписали угоду на капітальний ремонт підвальних приміщень цієї будівлі. Тоді на роботи передбачили 55,8 мільйона гривень.

Також, за даними ДПС, кошти на ремонті роботи виділили з резервного фонду держбюджету згідно з розпорядженням Кабміну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ У сина головного податківця України коштовна квартира на Печерську та новий Porsche

Як уже розповідало «Слідство.Інфо», компанія «БК КБР» фігурує в кримінальному провадженні про розтрату бюджетних коштів під час ремонту бібліотеки в Києві. Цю справу із січня 2018 року розслідували слідчі Дніпровського управління поліції Головного управління Нацполіції Києва. Про це ми дізналися з ухвали Дніпровського районного суду Києва від 25 липня 2018 року.

За даними слідства, фірма проводила роботи після того, як акти виконаних робіт вже були підписані. Правоохоронці доводять, що обсяги й вартість виконаних робіт могли бути завищені на 74 тисячі гривень.

Раніше журналісти зафіксували завищення цін компанією «БК КБР» під час реконструкції хірургічного корпусу в Києві за 115 мільйонів гривень. За даними видання «Наші гроші», фірма завищила вартість окремих будівельних матеріалів. Зокрема, удвічі — на мансардні вікна, що могло збільшити їхню вартість на понад три мільйони гривень. Також журналісти виявили ймовірні завищення в ціні бетонної суміші та цементного розчину.

Фірму «БК КБР» створено у 2016 році. З 2017 року вона отримала державних підрядів на понад 453 мільйони гривень. Як ми повідомляли, у листопаді минулого року територіальне управління Державного бюро розслідувань в Києві замовило цій компанії ремонт будівлі за 77,5 мільйона гривень.

Також ми розповідали, що реконструкцію готелю за 37 мільйонів гривень компанії «БК КБР» замовило Міністерство внутрішніх справ.