Міністерство охорони здоров’я погодило кандидатуру колишнього члена Партії Регіонів Андрія Шипка, який голосував за диктаторські закони 16 січня 2014 року, на посаду заступника директора Національного інституту раку. Він має почати роботу в медзакладі з 3 липня.

Цю інформацію «Слідству.Інфо» підтвердив виконувач обов’язків директора Національного інституту раку Олександр Яцина.

Телеведуча Яніна Соколова увечері, 22 червня на своїй Facebook-сторінці повідомила, що міністр охорони здоров’я Максим Степанов без відкритого конкурсу призначив на посаду заступника директора Національного інституту раку Андрія Шипка. Натомість Олександр Яцина у коментарі «Слідству.Інфо» зауважив, що наразі призначення не було. Проте воно планується: «Людину розглядають зараз на заступника. Поки що його немає в нашому колективі, але скоро буде. Так», — підтвердив Яцина.

Керівник інституту раку відмовився прокоментувати, чи це призначення — його ініціатива, чи це рекомендація МОЗу. Утім, зауважив, що дуже хоче бачити Шипка у своїй команді.

«Я збираюся брати цю людину нам у команду. Вже місяць представляю його як свого заступника. Тільки не в колективі — а я би дуже хотів, щоб він був мій заступник», — каже він.

За словами Яцини, Андрій Шипко почне працювати через два тижні: «Людина виходить на роботу після третього числа (липня — РЕД.). Людина фахова. Людина професійна. Людина з великої літери, яка має величезний досвід», — зауважує керівник інституту.

Також він додав, що конкурсу на призначення Шипка його заступником не було: «Конкурс відбувається на посаду директора. На посаду заступників жодного конкурсу не буває», — стверджує Олександр Яцина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 400 тисяч питань: як один грошовий переказ показав численні проблеми в інституті раку

Як повідомляє громадський рух «Чесно», Андрій Шипко з 2006 до 2014 року був членом Партії регіонів. З 2006 до 2012 року працював заступником голови Дніпропетровської обласної ради, обирався туди обидва рази за списком Партії регіонів. У 2012 році став народним депутатом від регіоналів, а 16 січня 2014 року голосував за диктаторські закони. Після Революції Гідності Шипко потрапив до Парламенту як безпартійний самовисуванець, балотувався на Дніпропетровщині. Був головою підкомітету з питань законодавчого забезпечення розвитку фармації. А також фігурував у кількох антикорупційних розслідуваннях

Зауважимо, що у 2019 році Ігор Коломойський в інтерв’ю для видання «Українська правда» називав Андрія Шипка найімовірнішим претендентом на посаду міністра охорони здоров’я. У січні поточного року він брав участь у конкурсі на посаду голови Національної служби здоров’я України, однак вибув на першому етапі.

Раніше «Слідство.Інфо» розповідало про напад на головного лікаря інституту раку Андрія Безносенка. Він назвав нам прізвища людей, у яких міг бути мотив замовити такий злочин. Метою нападу лікар вважає залякування — через викриття системної корупції в Національному інституті раку. Серед недоброзичливців він вказав на особи тодішньої директорки медичного закладу, її заступника та уповноваженого з антикорупційної діяльності.