Національна гвардія закупить 15 тисяч індивідуальних медичних аптечок на загальну суму 15,5 мільйонів гривень у компанії «АВ-Фарма». Раніше вона фігурувала у розслідуванні нашої агенції щодо неякісних турнікетів, які постачали українським військовим у зону бойових дій.

Повідомлення про намір укласти договір вже опубліковане на ProZorro.

Компанія «АВ-Фарма» була єдиним учасником торгів. Відповідно до угоди, кожна з 15 тисяч аптечок має складатися з хімічного бинта для зупинки кровотечі, розчину для ін’єкцій, однієї пари рукавичок, кровоспинного джгута й перев’язувального пакета. 

Наша агенція вже не вперше розповідає про цю компанію. У 2015 році «АВ-Фарма» надала Міністерству оборони спеціальні турнікети для зупинки кровотечі аналоги таких же пристроїв іноземного виробництва. Тоді за 30 тисяч турнікетів у Міноборони заплатили майже 5 мільйонів гривень. Однак військові почали масово скаржитися на турнікети українського виробництва за їх твердженнями, турнікети ламалися й не витримували тиску. На підтвердження своїх слів вони публікували відео з тестуванням українських турнікетів. Компанія ж, натомість, назвала це «боротьбою за ринок».

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна втратила 130 млн на контрактах Міноборони з «Трейд Коммодіті»

Нагадаємо, на початку року Міністерство оборони уклало декілька договорів на понад один мільярд гривень на харчування військових з компанією «Преміум Компані». Як з’ясували журналісти, вона пов’язана зі скандальним постачальником армійців — фірмою «Візит», яка раніше фігурувала в історіях про зіпсовані харчі та масові отруєння, а також хабарництво та тендерну змову.