Міністерство оборони втратило на контрактах з групою пов’язаних із “Трейд Коммодіті” компаній близько 130 мільйонів гривень, переплачуючи їм за пальне до 30% від ринкової ціни.

Про це “Слідство.Інфо” дізналося з аналітичного видання enkorr.

Журналісти ресурсу зіставили ринкові ціни пального із цінами за п’ятьма контрактами на пальне в момент їх постачання і виявили, що Міноборони у 2019 році в середньому купувало в так званої групи “Трейд Коммодіті” пальне на 3,3 тисяч гривень за тонну дорожче від ринкової ціни. А в грудні різниця сягнула більше семи тисяч гривень за тонну або 30% від ринку. До так званої групи “Трейд Коммодіті” відносять фірми “Ферст Груп”, Торум” й “Август Пром”.

Найбільше, близько 71 мільйона гривень, Міністерство переплатило на контрактах із компанією “Ферст Груп”, укладених без аукціону. Згідно з цими договорами, фірма мала поставити понад 18 тисяч тонн палива.

Видання зауважує, що вже на момент укладення договорів ціна була завищена на понад дві з половиною тисячі гривень. Однак через затримку із постачанням частини пального переплата сягнула більше семи тисяч гривень за тонну.

За договором з компанією “Торум” на постачання більше 25 тисяч тонн Міноборони переплатило, за підрахунками журналістів, орієнтовно 47 мільйонів гривень. А згідно з контрактом з компанією “Август Пром” переплата становила близько 21 мільйона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як в Україні розмитнюють бойову зброю і до чого тут МВС

Єдиний контракт, на якому Міністерству оборони вдалося зекономити близько 10 мільйонів гривень, був договір зі згаданою фірмою “Торум” на понад 15 тисяч тонн пального. Але компанія не захотіла повністю виконувати умови договору, поставивши орієнтовно 11 тисяч тонн. Після цього вона звернулася до суду з вимогою розірвати договір через невигідні для неї умови.

Загалом, як повідомляє видання, компанії з орбіти “Трейд Коммодіті” у 2019 році вкотре стали найбільшими постачальниками палива для Міністерства оборони. Водночас у більшості випадків ці фірми часто порушували умови договорів щодо строків та обсягів поставок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Три “Маяки” на березі Дніпра: як експомічник нардепа Фурсіна зацікавився вітрильним спортом і приватизував майно заводу

Група компаній активно бере участь у держтендерах з 2016 року. Журналісти видання Bihus.info пов’язували її діяльність з оточенням колишнього депутата і голови фракції БПП Олександром Грановським. Сам Грановський заперечив зв’язок з цією компанією.

Фірма “Трейд Коммодіті” фігурує у розслідуванні Національного антикорупційного бюро щодо завищення вартості пального на поставках Міністерству оборони. Нещодавно стало відомо, що суд визнав фірму “Трейд Коммодіті” банкрутом.

Раніше “Слідство.Інфо” повідомляло, що завод “Маяк”, який входить до державного концерну “Укроборонпром”, заборгував своїм працівникам 15 мільйонів гривень зарплати.