Міністерство оборони України замовило понад 16,5 тисяч тонн палива для реактивних двигунів у фірми «Фідея». Цю компанію медіа пов’язують із фігурантом справи Національного антикорупційного бюро щодо завищення цін на поставках топлива для армії «Трейд Коммодіті».

Про це «Слідство.Інфо» дізналося з порталу держзакупівель ProZorro.

Міністерство уклало з «Фідеєю» п’ять договорів на загальну суму 269,4 мільйони гривень. Відповідно до них, компанія має протягом жовтня-листопада поточного року доставити авіаційний гас для газотурбінних двигунів по Україні — зокрема,у військові частини та аеродроми в 13 областей України. Загалом Міноборони замовило у фірми 16 тисяч 640 тонн палива. 

Договір укладено навіть попри те, що торік Міністерство оборони подавало позов проти «Фідеї». Як зазначало тоді відомство, компанія невчасно поставила паливо, тому має відшкодувати понад 15 мільйонів гривень. Зараз розгляд скарги Міноборони триває.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна втратила 130 млн на контрактах Міноборони з «Трейд Коммодіті»

Окрім цього, «Фідея» та ще низка компаній фігурують у кримінальному провадженні щодо ухилення невстановленими особами від сплати акцизного податку на 767 мільйонів гривень. У ще одній справі «Фідею» називають компанією з ознаками фіктивності, яку нібито використовували для відмивання коштів.

За даними YouControl, фірму «Фідея» зі статутним капіталом у тисячу гривень в березні 2017 року заснувала дніпрянка Марина Щиголева. Як повідомляють «Наші гроші», вже за три місяці вона продала компанію Олені Соловей із Запорізької області. Соловей володіє компанією «Іст-Март» із Кам’янського, де також прописані фірми «Трейд коммодіті» і «Август пром».

Після Соловей засновницею «Фідеї» стала дніпрянка Юлія Шведченко. Як повідомив проект «Викривач», раніше Шведченко шукала роботу бухгалтеркою, а вже на момент володіння компанією, яка постачає пальне, продавала одяг і працювала інструкторкою водіння. Зараз засновником компанії є мешканець Кам’янського Павло Нечипоренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацгвардія закупить аптечок на понад 15 млн грн у виробника неякісних турнікетів для військових

Аналітичні видання «EnKorr» і «НафтоРинок» пишуть, що «Фідея» входить у пул «Трейд Коммодіті». Ця та інша компанія оформлюють імпорт морських партій дизелю в Миколаєві.

Компанії з пулу «Трейд Коммодіті» активно беруть участь у держтендерах із 2016 року. Журналісти видання Bihus.info пов’язували їхню діяльність із оточенням колишнього депутата й голови фракції БПП Олександра Грановського. Сам Грановський свій зв’язок із цією компанією заперечив.

«Трейд Коммодіті» фігурує у розслідуванні Національного антикорупційного бюро щодо завищення вартості пального на поставках Міністерству оборони. На початку поточного року стало відомо, що суд визнав фірму «Трейд Коммодіті» банкрутом.