Печерський районний суд Києва скасував арешт із рахунків фірми “Авен-Єзер”, яка, за версією слідства, була задіяна в оборудці з бюджетними грошима, передбаченими на будівництво метро до житлового масиву Виноградар у Києві. Понад місяць тому цей же суд розблокував рахунки іншого учасника схеми — фірми “Деорбуд”.

Як довідалося “Слідство.Інфо”, рішення щодо “Авен-Єзер” суд ухвалив 14 квітня.

Рахунки згаданих компаній, а також низки інших фірм, суд арештував 10 грудня минулого року. За даними правоохоронців, вони були задіяні у шахрайстві з бюджетними грошима.

Як раніше з’ясували слідчі Служби безпеки України, компанія “Київметробуд”, яка споруджує метро на Виноградар, у травні 2019 року розмістила на депозиті понад один мільярд гривень бюджетних коштів, передбачених на будівництво. Отримані відсотки згодом опинилися на рахунках третіх фірм, серед яких і компаній “Авен-Єзер” та “Деорбуд”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Харківське метро віддало вже мільярд гривень фігуранту справи про відмивання коштів

На думку слідства, гроші використовували всупереч договору з метрополітеном і з порушенням постанови Кабміну. Відтак, у травні 2019 року правоохоронці відкрили кримінальне провадження за частиною четвертою статті 190 Кримінального кодексу — “шахрайство в особливо великих розмірах, або вчинене організованою групою”.

Натомість суддя Печерського райсуду Києва Світлана Смик 14 квітня зняла арешт з рахунків фірми “Авен-Єзер”. На її думку, слідство не довело, що посадовці компанії причетні до вчинення злочину.

Нагадаємо, що компанія “Київметробуд” у листопаді 2018 року перемогла у тендері щодо будівництва лінії метро від станції “Сирець” на житловий масив Виноградар на суму майже шість мільярдів гривень.

На початку 2019 року фірмі виплатили два з половиною мільярда гривень авансу, частину якого вона й розмістила на депозитних рахунках.

За даними слідства, цьому передувала постанова Кабміну під керівництвом Володимира Гройсмана, через яку втричі збільшився розмір авансового платежу, а також строк його використання — з трьох місяців до двох років. На думку правоохоронців, ухвалення цієї постанови пролобіювали за допомогою “корупційних зв’язків в Кабінеті міністрів”.

Як раніше розповідало “Слідство.Інфо”, “Австро-Угорська лізингова компанія” вивела зі свого рахунку гроші, які їй переказав “Київський метрополітен” через давній борг. Ідеться про кілька десятків мільйонів гривень. Цей рахунок був арештований з липня минулого року в межах кримінального провадження. Правоохоронці вважають, що метрополітен не повинен сплачувати цей борг. Ідеться про історію, яка виникла ще за часів Януковича.