Вища рада правосуддя відправила суддю Восьмого апеляційного адміністративного суду Мар’яна Кушнерика у відставку, яка передбачає пожиттєве утримування на суму близько 100 тисяч гривень щомісячно. Цього суддю люстрували через невідповідність його рівня життя до декларацій, а також він отримав негативний висновок від Громадської ради доброчесності.

Мар’ян Кушнерик пішов у відставку з 33-річним стажем з посади судді Восьмого апеляційного адміністративного суду. 

Мар’ян Кушнерик / Фото: varianty.lviv.ua

Кушнерик під час своєї роботи суддею не любив декларувати майно, через що отримав негативний висновок від Громадської ради доброчесності.

Наприклад, у 2015 суддя декларував, що його квартира коштує 909 тисяч гривень, а наступного року змінив вартість на 1 мільйон 264 тисячі гривень. Також за цей рік частка власності Кушнерика на цю квартиру зменшилась зі 100 до 1%.

Раптові зміни у майні були й у дружини Кушнерика. Вона у 2015 році повністю володіла квартирами площею 42,2 кв. м та 55,8 кв. м і будинком площею 118,5 кв. м, а у 2016-му частка її власності на цю нерухомість зменшилась до 1%.  Суддя не пояснив, чому так сталося, хоча мав це зробити.

Питання у ГРД також викликала одна земельна ділянка, яка належить родичу Кушнерика. У 2013 році її площа складала 7,3 кв. м, а наступні роки виросла до 332 та 400 кв. м. Ще ГРД знайшла інформацію, що син судді володіє з 2013 року машиною Mazda 6, яку Кушнерик не задекларував. 

Через невідповідність рівня життя із задекларованими статками суддю Кушнерика люстрували. Податківці виявили, що у 2005 році він придбав за 150 тисяч гривень машину Mazda 6, у 2008 році — автомобіль Acura MDX за 396 тисяч гривень, а у 2007-му — квартиру за 909 тисяч гривень, коли його дохід не дозволяв цього зробити. Із 2003 по 2007 рік суддя офіційно заробив лише 223 тисячі гривень.

Правда у 2015 році Кушнерик оскаржив свою люстрацію через те, що податківці зробили помилки  під час перевірки його декларацій. Це дозволило Кушнерику довести у суді, що він купив усю нерухомість не сам, а спільно з дружиною.

До слова, це був перший випадок, коли люстрований суддя зміг оскаржити свою люстрацію. Після поновлення на посаді  Кушнерик 6 липня 2023 року пішов у відставку, яка передбачає довічне утримування. Тепер держава зобов’язана судді Кушнерику щомісяця виплачувати  близько 100 тисяч гривень з бюджету. 

Раніше журналісти «Слідства.Інфо» дослідили список суддів, яких Вища рада правосуддя відправила у відставку. Можливість піти у відставку після 20 років служіння державі передбачена лише для тих, хто не брав хабарів і судив чесно. Розмір пожиттєвої виплати залежить від стажу судді та його зарплатні. У середньому судді отримують майже 100 тисяч гривень щомісяця.

Журналісти виявили, що за 2023 рік у відставку пішло 168 служителів Феміди, багато з яких мають сумнівну репутацію. Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну держава витратила на пенсії суддів понад 5 мільярдів гривень.

Читайте також: Вдати доброчесного суддю і втекти у відставку: як судді з сумнівною репутацією отримують стотисячні пенсії від держави