Захисник ексголови Державної аудиторської служби Лідії Гаврилової звернувся до Вищого антикорупційного суду з клопотанням про перегляд рішення щодо держслужбовиці за недостовірне декларування. Раніше суд уже закрив цю справу через те, що закінчилися строки притягнення чиновниці до відповідальності.

Про це «Слідство.Інфо» дізналося з ухвали суду.

Як ідеться в документі, адвокат Гаврилової просить скасувати ухвалу Вищого антикорсуду від 25 травня — тоді справу щодо недостовірного декларування експосадовиці закрили через завершення термінів давності. Також тоді судді скасували арешт на майно ексголови Держаудитслужби.

Як підставу адвокат вказав нещодавнє рішення Конституційного суду про скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування. Тож він просить постановити нову ухвалу, якою виправдати Лілію Гаврилову та знову закрити справу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже 900 млн грн: у НАЗК заявляють про незадекларовані статки службовців, інформацію про які приховало попереднє керівництво

За версією правоохоронців, Гаврилова у 2015-2016 роках не задекларувала майно, доходи й транспорт, який належав її колишньому чоловіку. У Національному антикорупційному бюро зазначали, що, попри розлучення, колишнє подружжя фактично продовжувало проживати разом. Всього, за даними бюро, жінка не вказала інформації про майно доходи за 2015 рік у розмірі 2,86 мільйонів гривень, та ще 4,67 мільйонів гривень — у 2016 році. Також Гаврилова занизила вартість своєї квартири у декларації — 1 мільйон замість 2,74 мільйонів гривень.

Зазначимо, раніше Антикорсуд ухвалив схоже рішення — 19 листопада суд скасував вирок колишньому директору «Львівського бронетанкового заводу» Роману Тимківу, якого пів року тому визнали винним у недостовірному декларуванні. У нього знайшли незадекларовану компанію в Белізі та квартиру в столиці Австрії сукупною вартістю 4,65 мільйона гривень.

Також колегія суддів Вищого антикорсуду після рішення Конституційного Суду закрила кримінальне провадження щодо недостовірного декларування мером Одеси Геннадієм Трухановим за 2017 рік. Підозру в недекларуванні статків на суму 16,3 мільйона гривень, що належали його дружині, Труханову оголосили навесні цього року.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційними окремі статті закону «Про запобігання корупції», які стосуються, зокрема, обов’язку чиновників декларувати свої статки й доходи, можливості контролю за сумнівними матеріальними здобутками посадовців, а також притягнення їх до відповідальності за недостовірне декларування. Рішення КС викликало протести в суспільстві й різкі заяви антикорупційних органів щодо різкого обмеження сфери їхньої діяльності. Державне бюро розслідувань, у свою чергу, розслідуватиме ймовірний замах суддів Конституційного суду на захоплення державної влади.