Департамент Київської облдержадміністрації уклав договір на реконструкцію очисних споруд на суму понад 56 мільйонів гривень із компанією «Енергозберігаючі технології». Ця фірма, за даними правоохоронців, раніше незаконно заволоділа бюджетними коштами під час реконструкції водопровідної насосної станції на Черкащині.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з порталу публічних закупівель Prozorro.

Угоду з фірмою службовці Київської облдержадміністрації уклали 25 червня. Відповідно до договору, «Енергозберігаючі технології» до кінця 2021 року мають реконструювати й добудувати очисні споруди в селі Шпитьки Києво-Святошинського району.

Єдиним конкурентом фірми-переможця на торгах була компанія «Захід Інжиніринг», яку створили трохи більше двох років тому, і яка в ході торгів цін не знижувала. Ця фірма була учасником ще щонайменше п’яти закупівель, у яких перемогли «Енергозберігаючі технології».

Як дізналося «Слідство.Інфо» з ухвали Придніпровського районного суду Черкас, «Енергозберігаючі технології» від січня 2020 року фігурують у розслідуванні слідчих поліції Черкащини. За даними правоохоронців, службовці компанії у 2018-2019 роках незаконно заволоділи бюджетними коштами під час виконання робіт на замовлення комунального підприємства «Уманьводоканал». Сума договору складала понад 29 мільйонів гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реконструкцію готелю МВС довірили фігуранту справи Нацполіції

Поліцейські в суді посилалися на результати перевірки управління СБУ на Черкащині, яку останні здійснили у грудні 2019 року разом з аудиторами. Перевірка виявила порушення на будівництві, яке здійснювала фірма «Енергозберігаючі технології».

«Замість будівельних матеріалів, вузлів та агрегатів, визначених проектно-кошторисною документацією, було використано аналоги із завищеною вартістю, які не відповідають вимогам договору, проектно-кошторисної документації, а також мають гірші показники енергоефективності, довговічності, пропускної здатності ніж запроектовані», — вказується в ухвалі суду.

Також перевірка виявила, що будівельники використали неякісні віконні блоки. Відтак, сума збитків, яку вирахували під час аудиту, складає понад 2,7 мільйона гривень.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», Одеська облдержадміністрація у травні 2020 року довірила побудову п’яти амбулаторій сімейної медицини за понад 330 мільйонів гривень компанії, на яку працюють лише дві людини та у власності якої є сходи, цебро (велика металева посудина) та ручний каток.