За три роки на медичні заклади Харкова виділили трохи більше 300 мільйонів гривень у той час, як на реконструкцію саду імені Шевченка в центрі міста передбачили вчетверо більше коштів.

Видання “Харківський антикорупційний центр” проаналізувало закупівлі ремонтних робіт у закладах охорони здоров’я міста впродовж 2017-2020 років.

Як з’ясувало медіа, усього за цей період загалом уклали близько 700 договорів. Утім, із загальної суми, передбаченої угодами, освоїли лише третину виділених коштів. Водночас, журналісти відзначають, що більшість з них укладали без аукціонів, тобто з наперед погодженими фірмами.

Найбільше — близько 32 мільйонів — виділили на міську дитячу лікарню №5. Ідеться про капітальний ремонт корпусів, покрівлі і підвальних приміщень. Майже всі роботи, за даними видання, у цьому медзакладі виконувала фірма “ХБК-Буденерго”, яка фігурує у розслідуванні місцевої поліції. За даними слідчих, вона отримувала підряди за допомогою змови, регулярно надавала неправдиву інформацію тендерному комітету щодо наявності працівників. Також, на думку правоохоронців, фірма завищувала вартість робіт, адже частину коштів вона відмивала через фіктивні фірми.

Окрім цього, від листопада минулого року харківські поліцейські розслідують розтрату бюджетних коштів під час ремонтних робіт у харківській клінічній лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Коронавірус: Карта закупівель медичних виробів в Україні

Також видання зауважує, що підряди на ремонтні роботи в міській клінічній лікарні №13, яку очолює депутатка Харківської міськради Алла Бобейко, отримувала, зокрема, фірма “Ретос”, власником якої є помічник Бобейко. Сторони уклали кілька десятків договорів на суму понад два з половиною мільйона гривень.

Натомість, як з’ясувало “Слідство.Інфо”, з 2017 року комунальне підприємство “Харківзеленбуд” замовило робіт в саду імені Шевченка, що в центрі міста, на загальну суму майже 1,2 мільярда гривень. Більшість з цих коштів за результатами торгів дісталося одному підряднику  — “Інжиніринговій компанії Планета Буд”.

Ця фірма існує близько чотирьох років і впродовж цього часу отримувала замовлення в основному на реконструкцію саду імені Шевченка. “Планета Буд” також фігурує у кількох кримінальних провадженнях, де йдеться про заволодіння бюджетними грошима, а також зловживання службовим становищем посадовцями комунального підприємства, яке проводило закупівлі.

Як раніше розповідало “Слідство.Інфо”, комунальне підприємство “Харківський метрополітен” за останній рік уклало договорів на понад один мільярд гривень з фірмою “Ваго-Рев”, яка фігурує у низці розслідувань правоохоронців. Зокрема, й у справі щодо відмивання коштів. За даними поліції, представники цієї компанії у змові зі службовцями комунального підприємства здійснювали розтрату грошей, передбачених на діяльність метрополітену.

Зауважимо, що у зв’язку з поширенням коронавірусу в Україні виявилося, що медичні заклади, як правило, не забезпечені належним обладнанням і засобами індивідуального захисту, щоб якісно надавати допомогу. Через це лікарі самі опиняються під загрозою заразитися вірусом COVID-19. Зокрема, в Україні зафіксували вже понад 170 випадків інфікування коронавірусом серед медиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Маски й рукавички: як захищені лікарі, які приймають хворих на COVID-19