Засновник тираспольської бізнес-імперії «Шериф», 59-річний придністровський олігарх Віктор Гушан, якого у медіа називають «гаманцем» місцевого режиму, в’їжджав в Україну за українським паспортом зранку 24 січня 2022 року — за місяць до повномасштабної війни. Він був за кермом Toyota із одеськими номерами. Через три дні олігарх повернувся до Придністров’я, яке Парламентська асамблея Ради Європи нещодавно визнала зоною російської окупації.

Про це йдеться у спільному розслідуванні «Слідства.Інфо» і RISE Moldova «Українські паспорти придністровських сепаратистів».

Для перетину кордону придністровський олігарх використовував звичний для нього пункт пропуску Градинці, що на придністровській ділянці кордону Молдови та України.

Журналісти встановили, що Віктор Гушан регулярно навідувався в Україну. За даними його офіційних перетинів кордону, з 2018 року олігарх провів на українській території загалом близько року. А в містечку Вилкове Одеської області магнат облаштував віллу на 650 квадратів, розташовану на земельній ділянці площею понад пів гектара, придбаній олігархом у 2004 році.

Загалом журналісти отримали дані про перетин Гушаном українського кордону майже за 15 років, з 2006-го до початку 2022 року. До середини 2012-го олігарх частіше користувався для в’їзду та виїзду з України російським паспортом, а потім надавав перевагу своїй українській ідентичності.

Також, як встановили розслідувачі, придністровський олігарх використовував український, російські та молдовські паспорти, щоб відкривати компанії у Молдові, Україні, Росії, Євросоюзі та офшорних зонах.

На початку 2016 року Віктор Гушан за своїм українським паспортом фігурував як один із власників і кінцевий бенефіціар української фірми «Інтертелеком», на той момент одного з чотирьох найбільших у країні операторів мобільного зв’язку України та власника найбільшої зони покриття 3G. 

«Інтертелеком» наприкінці 90-х створили три співвласники: громадянин України Владислав Суходольський, громадяни Росії Віктор Гушан та його давній бізнес-партнер Ілля Казмали. Пізніше у реєстраційних документах компанії Гушан став фігурувати як громадянин України та кінцевий бенефіціар.

Влітку 2017-го, після виходу низки журналістських розслідувань, пов’язаних з імовірною протиправною діяльністю Гушана, новим бенефіціаром замість придністровського олігарха став громадянин України Віктор Українець. Як встановили журналісти, новий бенефіціар за останні чотири роки регулярно їздив з України на автомобілі у придністровський регіон. Там він довго не затримувався, приїжджав на обід і зазвичай надвечір повертався назад. Останній підтверджений журналістами в’їзд Віктора Українця у невизнане Придністров’я — 18 лютого 2022 року — за тиждень до повномасштабної війни.

Журналісти «Слідства.Інфо» звернулися до Служби безпеки України, Державної міграційної служби та Ради національної безпеки і оборони (РНБО) з проханням прокоментувати наявність у Віктора Гушана та інших придністровських ватажків українського громадянства, назвати потенційні ризики для національної безпеки України через їхню можливість вільно відвідувати Україну та оцінити можливість внесення їх до санкційних списків.

У РНБО відповіли, що можуть запровадити санкції лише після звернення Президента чи окремих держструктур, таких як Служба безпеки України (СБУ). Водночас у відомстві додали, що наразі таких пропозицій не отримували.

У СБУ на наші запити про громадянство придністровських лідерів та можливі санкції щодо них лаконічно відповіли: «Повідомляємо про відсутність запитаної інформації».

У Міграційній службі відмовилися відповідати, вказуючи на непублічність такої інформації.

Водночас, генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун вважає, що ватажків придністровської псевдореспубліки, які відвідують територію України і мають українське громадянство, слід притягати до відповідальності за українськими законами.

«Я думаю, що нам треба порушувати кримінальні справи проти сепаратизму і притягати цих людей до відповідальності. Тому що вони громадяни України і вони, порушуючи наші закони, підіграють країні-агресору. І судити їх, і затримувати як громадян України — вони ж отримали українські паспорти. І пропрацювати це не тільки з ними, але й із їхніми родичами», — розповів він у коментарі «Слідству.Інфо».