Так званий «президент» невизнаного Придністров’я Вадим Красносельський має паспорт громадянина України й одеську прописку. Крім того, раніше він, перебуваючи у розшуку в Молдові, майже щомісячно перетинав кордон України з російським чи українським закордонними паспортами. З огляду на нещодавнє визнання Парламентською асамблеєю Ради Європи придністровського регіону зоною російської окупації, такі візити Красносельського та наявність у нього українського громадянства можуть загрожувати національній безпеці України.

Про це йдеться у спільному розслідуванні «Слідства.Інфо» і RISE Moldova «Українські паспорти придністровських сепаратистів».

Кілька років тому журналісти RISE Moldova розповідали, як нинішній придністровський ватажок Вадим Красносельський, перебуваючи близько 10 років у розшуку в Молдові, майже щомісячно перетинав кордон України. Для цього він понад 300 разів використав російський закордонний паспорт, і близько 10 разів — український.

Нещодавно журналісти отримали більш детальну інформацію про українські документи лідера прокремлівської окупаційної адміністрації Придністров’я та відвідали адресу його одеської прописки.

«Красносельський Вадим Миколайович. Місце народження: Російська Федерація. Місце проживання: Україна, Одеська область, м. Одеса, вул. Дідріхсона», — йдеться у виписці з офіційних українських баз, яка опинилася у розпорядженні журналістів.

Один зі своїх паспортів громадянина України Красносельський отримав 18 січня 2013 року, його видав Приморський районний відділ МВС Одеської області. Натепер цей паспорт недійсний.

У вересні 2015 року генерал так званої придністровської міліції у відставці Вадим Красносельський отримав свій черговий закордонний паспорт України, дійсний до вересня 2025 року.

А вже у грудні 2015-го Красносельський став спікером так званої верховної ради Придністров’я. До цього він вісім років перебував у молдовському розшуку, але вільно перетинав український кордон, зокрема за паспортом громадянина України. Через два місяці після обрання спікером Красносельського зняли з розшуку у Молдові, оскільки ще раніше справу щодо нього припинили після закінчення терміну давності.

До кінця 2016 року Красносельський став «президентом» самопроголошеної «ПМР». З того часу інформація про перетини Красносельським українського кордону більше не з’являється в отриманих журналістами базах даних.

Натомість в Україну продовжив навідуватися його син. 30-річний український громадянин Іван Красносельський за останні п’ять років щонайменше 10 разів перетинав придністровську ділянку кордону між Україною та Молдовою через пункт пропуску «Кучурган». 

Журналісти побували у дворі житлового будинку на Молдаванці — одному з районів Одеси. Двір обгороджений парканом і пройти туди можуть лише ті, хто має ключ від хвіртки. 

Паркан біля одеської багатоповерхівки, в якій прописаний ватажок невизнаного Придністров'я Вадим Красносельський

Паркан біля одеської багатоповерхівки, в якій прописаний ватажок невизнаного Придністров’я Вадим Красносельський

Тут, в одній із квартир, згідно із записами в українських базах, разом із сім’єю прописаний ватажок невизнаного Придністров’я Вадим Красносельський. За словами співробітника управління будинком, Красносельського тут не бачили близько десяти років.

Журналісти «Слідства.Інфо» звернулися до Служби безпеки України, Державної міграційної служби та Ради національної безпеки і оборони (РНБО) з проханням прокоментувати наявність у придністровських ватажків українського громадянства, назвати потенційні ризики для національної безпеки України через їхню можливість вільно відвідувати Україну та оцінити можливість внесення їх до санкційних списків.

У РНБО відповіли, що можуть запровадити санкції лише після звернення Президента чи окремих держструктур, таких як Служба безпеки України (СБУ). Водночас у відомстві додали, що наразі таких пропозицій не отримували.

У СБУ на наші запити про громадянство придністровських лідерів та можливі санкції щодо них лаконічно відповіли: «Повідомляємо про відсутність запитаної інформації».

У Міграційній службі відмовилися відповідати, вказуючи на непублічність такої інформації.

Водночас, генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун вважає, що ватажків придністровської псевдореспубліки, які відвідують територію України і мають українське громадянство, слід притягати до відповідальності за українськими законами.

«Я думаю, що нам треба порушувати кримінальні справи проти сепаратизму і притягати цих людей до відповідальності. Тому що вони громадяни України і вони, порушуючи наші закони, підіграють країні-агресору. І судити їх, і затримувати як громадян України — вони ж отримали українські паспорти. І пропрацювати це не тільки з ними, але й із їхніми родичами», — розповів він у коментарі «Слідству.Інфо».